Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikalen "Natten är ännu ung" är ett fantastiskt initiativ

Från 2015
Uppdaterad 17.01.2015 15:53.
Erik Norberg har skrivit librettot till musikalen natten är ännu ung.
Bildtext Erik Norberg har skrivit librettot till musikalen Natten är ännu ung
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

På lördagen hölls den första genomläsningen inför uppsättningen av musikalen Natten är ännu ung, som bygger på Lars Sunds debutroman. Dramaturg Erik Norberg tror att det här kan bli något riktigt stort.

Det är Jakobstadsnejdens musikinstitut som sätter upp musikalen som en del av sitt 40-årsjubileum. Patrick Wingren står för tonsättningen och Norberg har skrivit libretto.

Erik Norberg har också tidigare dramatiserat flera av Lars Sunds texter: Colorado Avenue, Lanthandlerskans sång och Eriks bok har blivit teatermanus (Norberg skrev även manus för filmatiseringen av Colorado...) Men "Natten" hade han missat:

- Jag blev väldigt glad när jag läste den, jag tycker den är en fantastisk bok - en jättefin ungdomsskildring, säger han.

Boken har 40 år på nacken, men Norberg säger att den är lika aktuell nu, i sin beskrivning av hur det är att vara ung, vilsen och osäker på sin identitet i en oförstående och konservativ omgivning.

Norberg har jobbat länge med att omvandla Lars Sunds roman från 1975 till ett teatermanus. Nu är han alltså klar och lämnar ifrån sig texten till regidebuterande Marco Luponero och resten av gänget. Dryga två månader av repetitioner tar vid och den andra april är det dags för premiär.

- Det som är min sista arbetsdag är deras första. Jag tror inte att jag kommer att vara med, annat än om det behövs, men det verkar som om allt är under kontroll, säger Norberg. Jag får köpa något snyggt att ha på mig och komma på premiären!

Norberg tror att "Natten är ännu" ung är en musikal som inte uppförs bara "här och nu". Den kommer att leva vidare och spelas flera gånger:

- Det betyder att Jakobstadsnejdens musikinstitut har gjort något fantastiskt då de tog initiativet att skapa ett sånt här verk, säger han.

Se också:
Natten är ännu ung blir musikal (18.3.2014)
Webbplatsen för Natten är ännu ung
Facebooksidan för Natten är ännu ung