Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Crossfit – inte bara för de hårdhudade

Från 2015
Uppdaterad 17.01.2015 18:31.
Greger Strand är personlig tränare i Crossfit

Såhär i januari är gymmen fulla och människorna motiverade att sätta sina juldegiga kroppar i arbete. En träningsform som får allt större fotfäste i Finland är den internationella succén Crossfit som har rykte om sig att vara hård och brutal även för den vältränade. Greger Strand, som är utbildad instruktör på området gästade Lördax-studion för att berätta vad detta riktigt handlar om.

- Crossfit kommer från USA och har skapats av den före detta gymnasten Greg Glassman. Han registrerade träningsformen 2000 och många poliser, brandmän och militärer hoppade på träningsformen för att den är så pass effektiv.

- Mest handlar det om funktionell träning där man använder hela kroppen så mycket som möjligt och den egna kroppsvikten utgör den största tyngden. Tanken är att man inte fokuserar på en muskelgrupp i gången utan ser kroppen som en helhet där muskler, leder och senor ska fungera tillsammans. Grenen hämtar också inspiration från olika områden som gymnastik, motionsidrott, tyngdlyftning och styrkelyft och förutom den egna kroppstyngden använder man sig av tyngder, stänger, bollar, rep, ringar och s.k. kettlebells.

Greger Strand är personlig tränare i Crossfit

Crossfit har rykte om sig att vara en hård träningsform som utmanar även de mest vältränade personer. Upphovsmannen Greg Glassman hymlar inte kring att den t.o.m. kan vara direkt farlig. I en intervju till The New York Times har han sagt de numera välkända orden: "CrossFit can kill you, I've always been completely honest about that." (Crossfit kan döda dig, jag har alltid varit ärlig med det.) Det sägs också att det på vissa ställen finns ämbar utställda i salen för de som kastar upp av ren ansträngning. Stämmer detta?

"CrossFit can kill you, I've always been completely honest about that." - grundaren Greg Glassman

- Det är klart att det finns personer som vill ta ut sig så pass mycket men träningen anpassas alltid enligt individens nivå, både teknik- som konditionsmässigt. Man behöver alltså inte vara i toppform för att börja träna Crossfit. Man tävlar främst mot sig själv och klockan och försöker slå sin egen tid. Själv har jag aldrig spytt på en träning så det är nog lugnt, haha.

Öppnar Crossfit-gym i Vasa

Greger har tillsammans med de två andra delägarna André Stenfors och Fazel Zarei startat företaget CrossFit SixtyFive100 som öppnar i Vasa i mitten av februari. Vill man idka verksamhet på området kräver det att man har gått grundutbildningen för att bli tränare i crossfit eftersom det är en gren som kräver en godkänd licens för att man ska ha rätt att använda varumärket i sin affärsverksamhet. Licensen beviljas av grenens huvudorganisation som finns i USA. Greger själv har både utövat och instruerat i crossfit ett par år.

- Jag har alltid varit en sportig typ och hållit på med allt från friidrott, fotboll, thaiboxning till vanlig gymträning men då jag första gången tränade crossfit för några år sedan blev jag fast direkt. Jag var så trött efteråt att jag tänkte att det här måste ge resultat. Och det gör det.

Greger Strand gästade Lördax-studion 17 januari 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.

Mer om ämnet på Yle Arenan