Terrorister skrämmer inte finländska turister
Oron i världen verkar inte påverka finländarnas resebeteende i någon större utsträckning. Längtan efter ett fjärran paradis med sol, hav och sandstränder är fortfarande starkare än rädslan för terrorism och andra risker. Det här vittnar årets resemässa om.
Hur mycket påverkas vi finländare och vårt resebeteende egentligen av oron i världen, med terrorhot och blodiga konflikter? Är det något man tänker på innan man beställer sina flygbiljetter? På resemässan i Helsingfors syns inga spår av det här.
- Inte tänker jag så mycket det här, måste jag erkänna. Om jag ska iväg på resa så är det för att njuta av värme och sol, och så tänker jag inte i första hand på sådana saker, säger Amanda Parviainen.
Ökad riskmedvetenhet
Drömmen om ett fjärran paradis med vita sandstränder och turkost vatten har suttit fastetsad i den finska folksjälen ända sedan 1960-talet.
Trots oron i världen, med terrorhot, bombdåd och blodiga konflikter, verkar inte finländarnas resebeteende ha ändrats märkbart, vilket folkmassorna på resemässan också vittnar om. Många har ändå blivit mer medvetna om riskerna.
- Det är klart att jag har tänkt på alla risker med att resa, det är ju inte längesedan de senaste terrordåden. Men om jag blir för rädd och tänker på riskerna för mycket så kan jag varken resa eller leva. Man måst våga ta lite risker för att kunna resa, säger Emma Murtonen.
Längtan vinner över rädslan
Trots att turistorter ofta är potentiella mål för terrorister, fortsätter de att fyllas av folkmassor. Längtan efter värme och sol är starkare än rädslan för terrorism. Inte heller terrorattackerna i Paris verkar skrämma folk.
Om du skulle vinna en flygbiljett till Paris här på resemässan, skulle du utan att tveka vara redo att resa dit?
- Jo, absolut! Jag tror inte att det skulle hindra mig från att åka, säger Celia Hillo.
Många tänker ändå två gånger innan de reser till fjärran länder, och väljer hellre att resa i Europa som känns tryggare.
- Visst inverkar oron i världen på valet av resmål. Man åker kanske inte till de mest oroliga områdena. I Europa tycker jag det är tryggt att resa, men om man vill längre bort skulle jag nog fundera två gånger innan jag begav mig av, säger Björn Nylund.
Utrikesministeriet informerar resenärer om vilka länder det är tryggt att resa till, vilka man ska vara extra försiktig i eller helt undvika. Också UM var på plats på resemässan, för att visa upp sin nättjänst - Världen överraskar - där folk får dela med sig av sina personliga erfarenheter från olika platser i hela världen.
UM uppmanar för tillfället turister att undvika att resa till bland annat Afghanistan, Sierra Leone, Syrien och Ukraina.