Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blötföret bra för saimenvikaren

Från 2015
Uppdaterad 18.01.2015 17:03.
saimenvikare
Bild: Yle

Det omväxlande vintervädret och de senaste dagarnas snöfall innebär goda nyheter för saimenvikaren. Vikarhonorna kan nu bygga vinterbon i snödrivorna innan kutarna föds i februari-marsskiftet.

- Blötföret är bra för vikarna eftersom det skapar skikt i snödrivorna och gör bona mer hållbara, säger Ismo Marttinen som arbetar som frivillig för att skydda saimenvikare för världsnaturfonden WWF.

Vikarna gräver sina närmare två meter djupa bon på ungefär ett dygn. Boet ligger under snöytan och kan nås av djuren också direkt från vattnet. Under vinterns lopp kan bona komma att bilda tiotals meter långa hålor, som också kutarna deltar i att bygga.

I fjol fick frivilligarbetare göra snödrivor som största delen av kutarna sedan föddes i. Uppskattningsvis 60 vikarkutar föddes i Saimen förra året och lika många väntas födas i år.

På grund av sin lilla population lever saimenvikaren inte i flockar liksom andra säldjur. En kut som hamnar oskyddad på isen är ett lätt byte för rävar och rovdjur.

Fullvuxna saimenvikare har inga naturliga fiender. Det största hotet mot saimenvikaren är människan och flera kutar dör årligen när de fastnar i fiskenät.

Vikarkutarna dyker ner i vattnet redan då de är bara några dagar gamla. De får lämna sina bon senast i april när isarna smälter.

Totalt ungefär 300 saimenvikare uppskattas bo i Saimen.

Jenni Mehtonen, Yle Uutiset

Läs också:
WWF: Gör något åt saimenvikardöden