Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb förnekar tvist om flygövningar

Från 2015
alexander stubb
Bild: Str / Lehtikuva

Statsledningen i Finland har inte delade meningar om en flygmanöver i Estland som Finland planerar att delta i tillsammans med USA, säger statsminister Alexander Stubb som tycker att Helsingin Sanomat överdramatiserar.

Alexander Stubb anser att hela frågan har överdramatiserats, och intygar att det inte finns någon oenighet mellan honom och presidenten.

- Finlands statsminister och republikens president har inga meningsskiljaktigheter. Vi har alltid en gemensam ståndpunkt. I det här fallet är det frågan om en helt normal och praktisk militärövning.

Enligt Helsingin Sanomat har president Sauli Niinistö och utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) opponerat sig mot övningen, medan statsminister Alexander Stubb (Saml.) och försvarsminister Carl Haglund (SFP) däremot anser att Finland ska delta.

Enligt Stubb görs det årligen tiotals liknande övningar och för varje övning utreder man om det lönar sig för Finland att delta. Det handlar om ett mycket pragmatiskt förfarande, konstaterar han.

- Jag ser ingen oenighet i den här frågan, trots att det ur en nyhetsvinkel säkert är lockande, säger Stubb.

Eftersom frågan har fått mycket uppmärksamhet i offentligheten, kommer man vid utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet ändå att diskutera frågan extra noggrant, påpekar Stubb.

Inte heller försvarsminister Carl Haglund anser att det råder någon tvist inom utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet. Han meddelar till Yle Nyheter att HS kokar soppa på en spik.

Utrikesminister Erkki Tuomioja vill i sin tur inte alls kommentera frågan.

Läs också:
HS: Statsledningen tvistar om flygövning i Estland

Diskussion om artikeln