Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina avvisar Putins fredsförslag, enligt Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 12:45.
pansarvagn i donetsk
Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Ukraina har enligt Ryssland avvisat president Vladimir Putins förslag om hur man får ett slut på de upptrappade striderna i östra Ukraina.

Det ryska utrikesministeriet säger i ett skarpt uttalande att Putin hade föreslagit konkreta åtgärder för att de tunga vapnen skulle dras bort från frontlinjerna för att lugna ner läget.

Ukraina trappade i stället upp sin offensiv mot separatisterna i Donetsk, klagar det ryska utrikesministeriet.

President Petro Porosjenko försäkrade igår kväll inför tusentals anhängare i Kiev att Ukraina inte viker en tum i konflikten.

Ukraina meddelade igår att regeringsstyrkor förstärkta med pansarvagnar hade återintagit den sönderbombade flygplatsen i Donetsk efter intensiva strider.

Separatisterna hävdar att de ändå lyckades avvärja arméns försök att tränga in i själva Donetsk, via en bro som leder från flygplatsen in i staden.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte i natt sin oro över det förvärrade läget och krävde ett omedelbart slut på fientligheterna.

Ukraina och Ryssland grälar om eldupphör

Ukrainas och Rysslands syn på förslagen om eldupphör skiljer sig alltså markant igen.

Ryssland anklagar Ukraina för att ha struntat i Putins fredsförslag medan Ukraina hävdade i morse att man redan har lagt fram en fredsplan med ett eldupphör som borde ha inletts idag.

Ukrainas utrikesministerium kräver att Ryssland undertecknar ett avtal som parterna kom överens om den 13 november. Avtalet byggde vidare på fredsavtalet i Minsk som undertecknades i september.

Enligt novemberavtalet borde eldupphör ha inletts idag i hela Donbassområdet i östra Ukraina.

Ukraina hävdar att Ryssland redan hann underteckna avtalet och att namnunderteckningen drogs bort senare.
.

EU:s utrikesministrar diskuterar läget i Ukraina

EU:s utrikesministrar samlas idag i Bryssel för att diskutera läget i Ukraina och åtgärder mot terrorism.

EU:s utrikesminister Federica Mogherini har inför mötet hört sig för om medlemsländernas inställning till försök att stegvis förbättra relationerna med Ryssland, trots konflikten i Ukraina.

Enligt Mogherini kunde EU samarbeta med Ryssland i Syrien, Irak och i kampen mot Islamiska staten.

Mogherini har också föreslagit att man gör skillnad mellan sanktionerna som har införts på grund av ockupationen av Krim och sanktionerna som infördes på grund av Ukraina , men hon får kritik för en alltför mjuk inställning till Ryssland.

- Att ge efter nu skulle riskera att ge fel signal, det skulle i själva verket belöna Putin för hans beteende, säger en diplomat som nyhetsbyrån AFP har talat med.

Enligt AFPs källor, kommer det inte att ske någon kursändring i det här skedet och EU håller fortfarande fast vid att Ryssland återbördar Krim till Ukraina.