Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Häftiga strider kring presidentpalatset i Jemen

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 17:15.
Soldater i Sanaa
Bild: EPA/ABDULRAHMAN HWAIS

Häftiga strider har brutit ut i Jemens huvudstad Sanaa. Armén och shiamuslimska Houthirebeller drabbar samman kring presidentpalatset och på andra håll i staden.

Ögonvittnen berättar om häftiga eldstrider och granatattacker kring palatset i stadskärnan som har stängts av.

Det förekommer strider även i diplomatkvarteren i de södra delarna staden. Flera ministrar bor också i området.

Det är tillsvidare oklart var president Abed Rabbo Mansour al-Hadi befinner sig. Presidenten bor inte i palatset utan i sitt eget residens i närheten som bevakas av hans livvakter och armén.

Houthirebeller som intog huvudstaden i höstas, anklagar armén för att ha öppnat eld mot en rebellpatrull nära presidentpalatset.

Anonyma armékällor hävdar att sammandrabbningarna började då rebellerna började upprätta egna vägspärrar invid presidentpalatset.

Presidenten och regeringen har inte hört av sig och den statliga TVn har slutat sända på grund av strömavbrott.

Oenighet om grundlag

Presidentens kanslichef kidnappades av Houthirebeller i lördags då han var på väg till ett allpartimöte om en ny grundlag och den nya maktfördelningen mellan regionerna.

Kanslichefen Ahmed Awadh bin Mubarak är generalsekretare för en såkallad Nationell dialog som ska skriva den nya grundlagen och styra landet under en övergångsperiod.

Dialogen bildades år 2012 då den långvarige presidenten Ali Abdullah Saleh avgick och tvingades i landsflykt.

Läget i Jemen blev ännu mer kaotiskt i höstas då shiamuslimska Houthirebeller från norr, intog Sanaa och de mellersta delarna av landet som domineras av sunnimuslimer.

Sedan dess har sunnimuslimska Al Qaida allt oftare utfört attacker mot Houthirebellerna. som inte har uppfyllt sina löften om att lämna huvudstaden.

Houthirebellerna som bl.a kämpar för ökat inflytande för den shiamuslimska minoriteten, stöds av Iran medan sunnimuslimska stammar får stöd bl.a från grannlandet Saudiarabien.