Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

McDonald vill fortsätta som ledande läkare i Hangö

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 10:54.
hälsocentralen i hangö
Bild: yle/börje broberg

Stadsstyrelsen i Hangö tar i kväll (19.1.) ställning till Outi McDonalds rättelseyrkande om stadsstyrelsens beslut att flytta henne från tjänsten som hälsocentralens ledande läkare till en tjänst som hälsocentralläkare.

McDonald kräver att få fortsätta som ledande läkare och att staden ersätter hennes rättegångskostnader.

"Stadsstyrelsen har inte rätt att fatta beslutet"

Outi McDonald anser att det bara är stadsfullmäktige som har behörighet att flytta henne till en annan tjänst och hänvisar då till lagen om kommunala tjänsteinnehavare.

Stadsstyrelsen har inte enligt rättelseyrkandet på något sätt presenterat orsakerna till att peta henne från posten som ledande läkare.

Då det gäller stadsstyrelsens klagomål på hennes sätt att rekrytera personal, svarar McDonald att det bara finns ett fall då den valda läkaren har haft sämre kunskap i finska.

Den verkliga orsaken bakom stadsstyrelsens förfarande är att McDonald har varit kritiskt inställd till organisationsförändringen på hälsocentralen, skriver hon i sitt rättelseyrkande.

Staden håller fast i sitt beslut?

I beredningen inför stadsstyrelsens möte föreslås att staden håller fast vid sitt tidigare beslut och inte heller betalar några rättegångskostnader.

Beredningen konstaterar bland annat att en ledande läkare borde arbeta för organisationsändringen, oberoende av hennes egen åsikt om den.

Beredningen hänvisar också till tre anmärkningar som Outi McDonald har fått. Bland annat har hon anställt en läkare som varken kan finska, svenska eller engelska och inte heller känner till finländska mediciner.

Dessutom har hon fattat beslut om lön för en anställd, trots att hon inte har behörighet till det.

Hangö petar ledande läkare

Diskussion om artikeln