Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Reko-handel kör igång i Nagu

Från 2015
Uppdaterad 20.01.2015 16:24.
Bildtext Reko står för rejäl konsumtion. Idén är att konsumenten köper sina produkter direkt av producenten utan mellanhänder.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Vill du köpa dina varor direkt från bonden eller odlaren? Det hoppas producenter i skärgården som nu startar en Reko-ring.

Reko-ringarna har blivit mycket populära i Österbotten och nu får också skärgårdsborna i Nagu och Korpo möjlighet att köpa sina varor direkt från producenten.

Reko står för rejäl konsumtion. Idén är att konsumenten köper sina produkter direkt av producenten utan mellanhänder. Meningen är att det inte ska finnas någon betungande administration eller kostnader berättar fårbonden Charlotta Björklöf från Ytterholm och Heidi Lindqvist från Mannila-Norrgård i Mattnäs.

- En av de stora fördelarna är att det är så enkelt. Man får sina varor direkt utan mellanhänder. Som konsument vet vad man får och till vilket pris, säger Lindqvist.

- Ofta är det de stora kedjorna som sätter priset och det får vi producenter finna oss i oavsett och det går runt eller inte. Då mellanhänderna faller bort kan vi hitta en gyllene medelväg, säger Björklöf.

Carlotta Björklöf och Heida Lindqvist kör i gång reko-handel i Nagu
Bildtext Charlotta Björklöf och Heidi Lindqvist tror på konceptet med Reko-handel.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Tillsammans med Ami Storgård från Jälist Västergård har de nu startat en Reko-grupp för Nagu och Korpo på Facebook. Här får konsumenterna göra förhandsbeställningar och så kan de på en bestämd tid och plats plocka upp sina varor.

Enligt Charlotta Björklöf har intresset varit stort bland skärgårdsborna.

- När vi först berättade att vi skulle starta en Reko-ring var det många som inte riktigt visste vad det handlade om men när vi förklarade konceptet visade det sig att intresset var stort. Dagen efter att vi startade Facebookgruppen hade vi över 100 medlemmar, säger Björklöf. I dag har över 200 skärgårdsbor anslutit sig till gruppen.

Första leveranstillfället är på torsdag 22 januari klockan 17:30 vid södra hamnen i Nagu.

Läs mera om konceptet här.