Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dottern förlorade kampen mot drogerna

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2015 11:19.
Gunilla Grönlund förlorade sin dotter till drogerna.
Bildtext Gunilla Grönlund förlorade sin dotter till drogerna.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Linda Grönlund växte upp i en helt vanlig familj på Åland. När hon var 20 år tog hon sitt liv. Då hade hon missbrukat droger i sex år. I dag föreläser Lindas mamma Gunilla om hur det är att förlora ett barn.

Det fanns inga tecken på att Linda skulle bli missbrukare. Det hade inte gått snett någonstans. Lindas mamma Gunilla tror att det var på grund av nyfikenheten som gjorde att Linda testade på droger den där första gången. Efter det gick det snabbt.

- Jag hittade tomma tablettaskar i hennes sopkorg i hennes rum. Det var så det började. Tabletter och alkohol. Sedan började hon röka hasch. Efter det missbrukade hon Subutex men det var amfetamin som blev hennes drog. Hon hann också testa på heroin, säger Grönlund.

Linda lyckades sluta med tabletterna med hjälp av Fältarna.

- Hon var bara 14 år gammal när hon gav upp tabletterna. Hon ville ha hjälp och tog också emot den. Men när hon sedan började med de tyngre drogerna var hon inte motiverad längre.

Drogerna fick Linda tag på från både Finland och Sverige.

- Hon åkte över och skaffade drogerna där. Men det finns också mycket droger på Åland.

Det hjälpte att vara öppen

Familjen kände genast att de ville vara öppna med Lindas missbruk.

- Det här visste vi att vi inte klarar av själva. Och dessutom ville jag inte att någon i släkten skulle ge henne pengar, säger Grönlund som menar att familjens starka sammanhållning underlättade den jobbigaste tiden.

Det gick mycket tid åt att förhindra missbruket. Det här gick ut över Lindas två andra systrar.

- De fick sköta sig själva. All ledig tid gick åt att jaga Linda, försöka hitta hjälp åt henne och försöka hindra henne från att missbruka.

Vem som helst kan drabbas

Gunilla Grönlund blev aktiv i föreningen Fri från narkotika. Nu föreläser hon om sina erfarenheter. Hon vill att folk ska förstå att missbruk kan drabba vem som helst.

- Vi var en kärnfamilj som bodde på landet. En helt vanlig familj som skjutsade barnen. Linda var musikaliskt begåvad och studerade på musikinstitutet.

Grönlund säger att det räcker med att prova på droger en gång för att bli fast.

- Jag vill att unga ska se hur det kan gå om man är nyfiken och testar droger bara en endaste gång.

Gunilla Grönlund har bättre och sämre dagar.

- Det är alltid jobbigt vid jul, hennes födelsedag och den 11 februari, dagen då hon dog. Nästa vecka är det åtta år sedan jag såg henne.

Gunilla Grönlunds dotter Linda orkade inte kämpa längre

11:17