Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fish pensionerar sig med stil

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 09:41.
Fish Bouillabaisse-omslag 2
Bild: Dan Eskil Jansson / YLE

Tänk att en tråkig nyhet kan göra en så glad. När Fish (f.d. Marillion-sångaren) för någon dag sedan meddelade att han tänker lägga av med musiken gjorde det mig först ledsen. Men efter att närmare ha läst hans motiveringar och kommande planer kan jag bara säga – slàinte mhath!

Det var via ett nyhetsbrev från hans officiella webbsida Fishheads Club som Fish förra veckan meddelade fansen att han år 2017 ämnar övergå i ett "vegetativt stadium", som han själv beskriver det. Fish skriver att avsikten är att ge ut en sista skiva, sedan sälja studion och huset i Skottland samt därefter bestående flytta till Baden-Württemberg i Tyskland.

Har mannen blivit helt förryckt?! Var min första reaktion. Mannen måtte skämta. Tydligen har han nyttjat de lokala skotska dryckerna litet väl generöst. Men efter att ha reflekterat över hans motiveringar så inte bara förstod jag honom bättre – jag höll fullständigt med honom. Det är så här man pensionerar sig med stil!

Fish närmar sig de 60 och säger att han inte längre vill turnera efter det. Men han är ändå realist och inser att han inte helt kommer att kunna hålla sig borta från scenen. Men de konserterna skulle bli få, sporadiska och småskaliga. Och då främst under veckoslut i Europa.

Vill skriva mer

Då är det troligare att hans kommande scenframträdanden blir mer åt spoken word-hållet. Vilket är ett logiskt steg eftersom Fish nu känner att han efter en sista skiva inte har något mer att ge musiken. Däremot vill han börja skriva mer. Både en självbiografi, romaner och manus ligger och väntar på hans skrivbord. Och vi som aktivt tagit del av hans nyhetsbrev (som han själv skriver) vet att han i sanning har ordets magiska gåva. Vilket förstås alla som lyssnat närmare på hans låttexter även känner till.

På tal om låttexter har han blivit ombedd att skriva lyriken till några andra artisters låtar, så det är också något som lockar Fish i framtiden. Han arbetar även på en bok med sina egna låttexter där han litet närmare förklarar bakgrunden till dem. Årets julklapp åt mig – vink, vink.

Nej, det är ju som Fish skriver – var sak har sin tid. Och eftersom han känner att han inte längre har något vettigt att ge musiken, så lägger han av med den för att istället göra något annat kreativt som tilltalar honom mer. Det finns diverse andra band och artister jag kommer att tänka på som jag önskar att hade fattat motsvarande beslut – ingen nämnd, ingen glömd. Varför traggla på och ge ut skivor som bara blir sämre och som ingen vill ha? Nej, Fish gör alldeles rätt.

Så jag höjer mitt whiskyglas till Fish och säger – slàinte mhath!

Dan Eskils musikbar