Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Domstol kräver ny utredning om korvlukt i Vanda

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 14:10.
Bildtext Grannarna till HK:s fabrik i Vanda får fortsättningsvis stå ut med korvlukt.
Bild: YLE / Markku Karvonen

En ny utredning ska göras om den illaluktande korvproduktionen vid HK Ruokatalo i Vanda. Det här slår Vasa förvaltningsdomstol fast.

HK-Ruokatalo har besvärat sig till förvaltningsdomstolen över regionförvaltningsverkets miljötillstånd. Regionförvaltningsverket krävde i samband med att tillståndet beviljades att HK Ruokatalo ska se till att lukten från fabriken minskar. Verket hänvisar till en utredning från 2004 som visar att det luktar illa kring fabriken.

Förvaltningsdomstolen anser ändå i sitt beslut att utredningen gjordes innan fabriken genomförde stora förändringar i sin produktion och därför måste en ny luktutredning göras. HK Ruokatalo påpekar i svaret till domstolen att bolaget under 2013 bland annat stängt ner linjen för köttbullar och baconlinjen, vilket inverkar på lukten i omgivningen.

- Den gamla utredningen är inte längre aktuell och nu ska regionförvaltningsverket behandla miljötillståndet på nytt, säger Pyry Lundén, miljöinspektör vid Vanda stad.

Får ni ofta klagomål om korvlukten av invånarna i närheten?

- Inte under den senaste tiden, men visst har det hänt, säger Lundén.

Fabriken ligger på Väinö Tannervägen 1. På andra sidan vägen finns flera höghus och ett stycke ifrån ligger köpcentret Jumbo. Enligt HK är vindriktningen oftast sådan att korvlukten inte blåser mot bostadshusen utan mot Ring trean.