Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"De kallas för Finlands Monaco"

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 15:00.
Ordförande Robert Fredriksson i Ekenäs tennisklubb.
Bildtext Ordförande Robert Fredriksson i Ekenäs tennisklubb.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Veckans Sportmåndag (19.1) hade en debutant i studion. Robert Fredriksson, ordförande för Ekenäs Tennisklubb, berättar att en tredjedel av medlemmarna är framtidens hopp.

- Klubben har funnits sedan 1950-talet och i dag är den väldigt bra organiserad. Vi har ungefär 300 medlemmar. Av dem är 110 juniorer som tränar varje vecka.

Fredriksson är nöjd med spelmöjligheterna i Ekenäs.

- Vi har en stor, fin egen hall bakom Bryggerigården. Den ägs av ett aktiebolag som sköts av tennisklubben. När jag jämför den med andra hallar i Finland så är den mycket bra. De gamla rävarna i klubben har gjort ett mycket fint jobb, säger Fredriksson och tackar bland annat den gamla tennisräven Sune Helenius.

Radio Vega Västnyland

13:27

Så fort snön smälter och det blir varmare kan man öppna utomhusplanerna ett stenkast från tennishallen. Enligt Fredriksson är även de här välskötta.

- De kallas för Finlands Monaco av tennisspelare. Planerna är i bra skick och ligger i en vacker miljö.

En orsak till att planerna hålls i skick är stöd av Raseborgs stad. Med hjälp av understöd kan man ha en vaktmästare som ser till att planerna hålls i speldugligt skick på sommaren.

Förutom spelplaner måste en levande klubb satsa på juniorverksamheten. Fredriksson visar frikostigt sin tacksamhet till olika inblandade. Nu får huvudtränaren Peter Helenius ett stort tack.

- Han sköter det dagliga och att det rullar på. Han är eldsjälen i juniorverksamheten.

Kräver otroligt av föräldrarna

Fredriksson ser ljust på framtiden och hoppas juniorverksamheten bär frukt. Hur väl är klubben beredd på framgång?

- Klubben ska ge ramarna. Sedan är tennis en sport som kräver ett otroligt engagemang av föräldrarna. Det finns inte ett lag barnet far med, utan föräldrarna hänger med och sköter mat och logi. Stiger nivån så måste man kanske träna med andra klubbar för att få rätt motstånd.

Lyssna på hur Robert Fredriksson krossar redaktörernas myter om tennis. Försök också svara rätt på veckans kniviga sportfråga.

Diskussion om artikeln