Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Natris frimärksminimalism är punkten

Från 2015
Mika Natris frimärkskonst på ett av sex nya konstfrimärken
Bild: Posten

På måndagen gav Posten ut 13 nya frimärken. Januarifrimärkena firar alla hjärtans dag, formationsåkning samt Konstnärsgillet i Finland som fyller 150 år. Bland annat Åbokonstnären Mika Natri har fått ett av sina konstverk avbildade.

Posten har låtit göra ett ark med sex konstverk för att fira Konstnärsgillets i Finland 150-års jubileum. Verken som avbildas valdes via en designtävling som ordnades våren 2014. Sammanlagt kom det in 131 verk till designtävlingen.

Bildkonstnären Natris verk heter Piste (Punkt).

- Jag använder själv mycket frimärken. De är små, men ett synligt element, säger Natri. Jag tog storleken som en utmaning och närmade mig arbetet ur en minimalistisk synvinkel. Mitt verk är svartvitt och i sitt lilla format en intressant, rytmisk figur. Jag kommer inte ihåg att jag skulle ha sett något liknande på frimärken.

Konstnärsgillet i Finland är en intresse- och expertorganisation som representerar över 3 000 professionella konstnärer. Konstnärsgillet utgjorde temat för ett frimärke också i februari 1964, då ett frimärke gavs ut för att fira dess 100-årsjubileum.

Läs också: Natris minimalism ryms på frimärke
Postens info om de 13 nya frimärkena