Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund förnekar oenighet om flygövning

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 20:47.
Yle Nyheter TV-nytt: Förvirring kring flygövning i Estland - Spela upp på Arenan

Försvarsminister Carl Haglund (sfp) tillbakavisar tidningspåståenden om finländsk oenighet gällande en militär flygövning i Estland i vår. Initiativet till övningen har kommit från USA, vilket kan vara känsligt i det säkerhetspolitiska läget. Tillsvidare har det enligt Haglund inte ens kommit en inbjudan till manövern.

Övningen skulle hållas i Ämari i norra Estland på vårvintern. Enligt Helsingin Sanomat finns det en oenighet i den utrikespolitiska ledningen. Försvarsminister Carl Haglund och statsminister Alexander Stubb skulle vara för ett finländskt deltagande, medan utrikesminister Erkki Tuomioja och republikens president Sauli Niinistö har önskat diskutera saken mer ingående i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott.

Nytt militärt grannskap

När försvarsminister Carl Haglund i dag öppnade den 212.te försvarskursen i Helsingfors sade han inte ett ord om övningen i sitt tal. Men han talade om den europeiska säkerhetspolitiska omgivningen som är i kraftig förändring. Han nämnde att Rysslands militära aktivitet har ökat, t.ex. i Alakurtti, men också att Nato har förskjutit sin tyngdpunkt till vårt grannskap. Ett exempel på det är kanske den gemensamma flygövning som ordnas i Estland på vårvintern.

Diskussionen om en gemensam övning började med president Barack Obamas löfte om en kraftigare militär närvaro i Estland. Nu förläggs en flygflottilj till Ämari i norra Estland, som både Finland och Sverige kunde öva tillsammans med.
Men det finns inte några konkreta önskemål, förfrågningar eller önskemål att ta ställning till, betonar försvarsminister Carl Haglund. Han vill inte ta ställning till om Finland ska öva med amerikanerna och esterna eller inte.

– Det beror på hur konceptet ser ut, och det vet vi inte.

Hemliga läckor

Försvarsminister Carl Haglund verkar uppretad över att informationen har läckt ut från hemliga förhandlingar i regeringens säkerhetspolitiska utskott, dessutom delvis felaktigt och bristfälligt.

Beslutsgången är enligt Haglund att nya övningshelheter alltid diskuteras i ministerutskottet Utva innan försvarsministern fattar beslut om övningsplanen. Den här övningsformen dök upp lite överraskande i och med president Obamas löfte om att förlägga en flottilj i Estland.

Någon närmare information har man inte fått den normala vägen, enligt Haglund. Pinsamt nog tycks den utrikespolitiska ledningen mest bygga sin information på medieuppgifter och diplomatiskt skvaller, men inga konkreta fakta som kan redovisas.

– Den politiska diskussionen är igång, men det faktiska beslutsfattandet kan göras först när det finns en förfrågan eller ett erbjudande från esterna och amerikanerna, förklarar Haglund.

Natoövningar ok, men kanske inte just nu?

Några principiella hinder för gemensamma övningar borde inte finnas.

– Finland har övat med esterna och amerikanerna kontinuerligt, både med flygvapnet och andra militärgrenar under många år, så på det sättet är det inget unikt eller kontroversiellt, enligt Haglund.

– Men upprinnelsen till amerikanernas närvaro i Estland har ändå att göra med Ukrainakrisen. Därför är det viktigt att göra en bedömning av vilken bild man ger om det finländska flygvapnet övar med de amerikanska flyg som kommer att förläggas till Ämari, säger försvarsminister Carl Haglund.

Läs också:
Utrikesminister Tuomiojas åsikt om flygmanövern förblir oklar

Diskussion om artikeln