Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nadine är tatar och finlandssvensk

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 10:11.
Nadine Hedman
Bildtext Nadine Hedman
Bild: yle/Maud Stolpe

Nadine Hedman har vuxit upp som muslim, men för några år sedan konverterade hon till kristendomen. Det här var ett beslut som sakta vuxit fram under åren.

Åbobon Nadine Hedman har vuxit upp i två kulturer. Hennes mamma var tatar och muslim och därför blev också Nadine muslim som liten. Mammans släkt hade kommit till Finland i samband med den ryska revolutionen. Den finlandssvenska pappan och hennes syskon var kristna och på det sättet levde familjen med två kulturer och två religioner, som gick hand i hand.

Då Nadine Hedman växte upp var det inte många av hennes kamrater som ens visste att hon var muslim. Hon deltog i religionsundervisningen i skolan och deltog också i många kristna aktiviteter tillsammans med sina kamrater. Det muslimska samfund hon tillhörde var en intim gemenskap där folk umgicks på ett närmare sätt än det som kanske är vanligt i det finländska samhället. Det att hon för några år sedan konverterade till kristendomen berodde inte på någon akut kris utan det här var något som småningom hade vuxit fram och som kändes naturligt.

Nadine Hedman upplever att det har varit rikt och givande att få höra till två olika kulturer och en del av det som hon tillämpade som muslim finns kvar, ett exempel på det är att hon inte vill ha fläsksås även om skinkan nog går ner. Hon säger också att hon tror att hennes bakgrund gör att hon kanske har större tolerans då det gäller olikheter mellan människor från olika ställen i världen.