Hoppa till huvudinnehåll

Het debatt om avlyssning i Slaget efter tolv

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
slaget efter 12 logo
Bild: yle

Sändningstiden för Slaget efter tolv räckte inte till. Försvarsministerns specialmedarbetare Patrik Gayer (SFP) och medborgarrättsaktivisten Mikael Storsjö var inte alls överens om huruvida Finland behöver en signalspaningslag för att spana på hot mot landet och förbättra kunskaperna om omvärlden.

Mikael Storsjö, medborgaraktivist med mera framförde många av de synpunkter och farhågor som många läsare skrivit i sina kommentarer till Yle Nyheters artiklar. Att en signalspaningslag leder till en ökad övervakning av hela finska folket, att telefonsamtal blir avlyssnade och epost blir läst av myndigheterna.

Patrik Gayer från Försvarsministeriet menade att inget kunde vara mera fel. Att myndigheterna inte alls är ute efter att läsa enskildas epost eller avlyssna enskilda telefonsamtal. I stället handlar det att ur den elektroniska trafiken försöka utläsa mönster och hitta förbindelser som ger Finland en bättre framförhållning och bättre information om hot mot nationens säkerhet. Han jämförde också med gamla tiders signalspaning, där framgångsrik avlyssning av sovjetisk radiotrafik anses vara en av orsakerna till att Finland lyckades försvara sig framgångsrikt under kriget.

Att de två herrarna inte alls var överens ledde till en mycket lyssningsvärd debatt....

Slaget efter tolv - dagens debatt

Programmet är inte längre tillgängligt