Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oklart vem som ska betala i Strömfors

Från 2015
Biblioteket i Stromfors bruk
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Invånarföreningen i Strömfors vill ta över biblioteket, men frågan är vem som ska betala elräkning och bolagsvederlag. 10 000 euro i året är för mycket för en förening utan inkomster.

Invånarföreningen i Strömfors förhandlade med Lovisa stad i måndags om att ta över verksamheten vid biblioteket i Strömfors bruk. Lovisa stad stängde biblioteket vid årsskiftet.

Föreningen är intresserad av att driva biblioteket, men kan inte betala bolagsvederlag och andra utgifter för fastigheten. Utgifterna uppgår till 10 000 euro per år.

Lovisa stad och föreningen fortsätter förhandlingarna om tre veckor. Meningen är att komma till en lösning på hur staden kan komma emot i betalande av kostnaderna. Det handlar om en privatägd aktielägenhet, så vederlaget går inte att undvika.

Valkoms modell funkar inte

I Lovisa tog Valkom invånarförening över biblioteket i Valkom, men där var situationen en annan. Allaktivitetshuset i Valkom där biblioteket finns ägs av Lovisa stad.

Invånarföreningen i Valkom får fritt förfoga över utrymmena, men har plikt att hålla biblioteket öppet ett visst antal timmar i veckan. Invånarföreningen städar själva biblioteket, men också alla andra utrymmen som finns i fastigheten.

- Ett motsvarande arrangemang i Strömfors är omöjligt, säger bibliotekschef Jenny Olsson-Korsu.

I biblioteksfastigheten i Strömfors bruk finns inte andra utrymmen utöver biblioteket. Det går inte att kompensera för hyran genom att bara städa biblioteket, då skulle andra föreningar också vilja hyra gratis mot städning.

- Vi måste få till stånd ett juridiskt hållbart avtal, säger Korsu.