Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

Piercingar får inte synas om du jobbar på Stockmann

Från 2015
Uppdaterad 20.01.2015 14:05.
Minna Rönnberg-Nordström
Bildtext Minna Rönnberg-Nordström jobbar för Esbo stad och där behöver hon inte ta bort sina piercingar på jobbet.

Piercingar och hudsmycken kan fortfarande bli en stötesten för dem som jobbar inom kundservice, fastän piercingar har blivit allt vanligare. Till exempel har Stockmann en nedskriven policy för hur arbetstagarna ska se ut.

Minna Rönnberg-Nordström har 30 piercingar, många av dem i öronen. Hon jobbar inom barnskyddet i Esbo stad där det inte finns några regler för hur en arbetstagare ska se ut. Hon har tidigare jobbat i en mataffär, och där blev det diskussioner om hennes piercingar.

- Det förekom ibland diskussioner om hur man tänker, men jag behövde aldrig täcka eller plocka bort någonting. Jag tror det handlade om att jag var bra på mitt jobb. Det var mer betydelsefullt än hur jag såg ut. Men det är många arbetsgivare som säger att man inte får ha synliga piercingar, säger Minna Rönnberg-Nordström.

Hon blev intresserad av piercingar redan som barn - örhängen fick hon som 7-åring och de första piercingarna som 16-åring. Att plocka bort smycken för att passa in på en arbetsplats är inte någon omöjlig tanke, men i praktiken kan det vara svårt.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

- Jag har ärr överallt. Mina öron ser ganska horribla ut utan smycken. Och det finns ärr i ansiktet efter piercingarna, säger Minna Rönnberg-Nordström

Stockmann har policy för hur arbetstagare ska se ut

Kunder utanför Stockmann i Helsingfors

Bland de arbetsgivare Yle Huvudstadsregionen ringt upp finns allt från tydliga regler om piercingar till mer allmänna anvsiningar om utseendet.

På Stockmanns varuhus är reglerna tydliga. Det finns en nedskriven policy för hur de som jobbar med kundservice ska se ut.

- Vi har definierat att uppseendeväckande smycken, frisyrer och hudsmycken inte hör till klädseln vid kundservice. Så det passar alltså inte att ha piercing i kundservice. När vi anställer ny personal så säger vi att piercing inte hör till arbetskläderna. Man kan ha det på fritiden, men ska plocka bort det under arbetstid, säger Stockmanns rekryteringschef Nina Simola-Alha.

På Ikea får de som arbetar med försäljning ha små piercingar, men rekryteringschef Petra Casagrande berättar att många tejpar över dem av säkerhetsskäl.

Kunder i ett Ikeavaruhus

- De som jobbar i lagret eller inom försäljningen flyttar alltid mycket på saker och bygger möbler. Då kan smyckena lätt fastna någonstans och man kan göra sig illa. Jag vet att många medarbetare bestämmer sig för att tejpa över, men det finns ingen regel för det, säger Petra Casagrande på Ikea.

På restaurangerna i Ikea måste personalen ta bort alla smycken under arbetstiden på grund av hygienskäl.

PAM: Ska finnas goda skäl för förbud

På försäkringsbolaget LokalTapiola finns det inte något piercingförbud.

- Vi förväntar oss att de som jobbar med kundservice är bra klädda och i övrigt städiga. Men några direkta förbud har vi inte, säger marknadsföringschef Christoffer Wickholm på LokalTapiola Nyland.

Inom restaurangbranschen och sjukvården måste personalen ta bort smycken under arbetstiden av hygienskäl.

- Det borde finnas skäl som har med jobbet att göra om man förbjuder smycken som har med utseendet att göra. Till exempel är örhängen ett slags piercing men de är oftast tillåtna, säger Erika Kähärä på servicefacket PAM.

Läs också: Rose-Marie Sundström: Jag vägrar ta bort piercingen på jobbet