Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU önskar allians för terrorbekämpning

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 23:32.
EU:s utrikesrepresentant Mogherini skakar hand med Arabförbundets representant Nabil Elaraby i Bryssel 19.1.2015
Bildtext Arabförbundets generalsekreterare Nabil Elaraby och EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini träffades i Bryssel i dag.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU:s utrikesministrar diskuterade på sitt möte på måndagen hur man ska tackla terrorhotet och förhindra europeiska medborgare att åka till Syrien och Irak för att strida för den Islamiska staten IS. Några direkt konkreta åtgärder kom man inte fram till.

Däremot vill EU nu förstärka samarbetet med arabländerna. Dessutom vill EU.s utrikesministrar inleda en dialog med Turkiet för tillsammans kunna förhindra att jihadister från EU-länderna via Turkiet tar sig över till Syrien.

Samtidigt påpekade Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja att principerna om rättsstat bör följas. Man kan till exempel inte förhindra EU-medborgare som krigat i Syrien eller Irak att återvända till sitt hemland i Europa.

Vill ha skärpt gränskontroll

Ytterligare vill medlemsländerna förbättra gränskontrollen för att ha bättre koll på de som åker till Syrien och Irak för att kriga för IS.

Också diskussionen om att införa ett europeiskt register, som går ut på att samla och registrera information om flygpassagerare går vidare. Tanken är att man med hjälp av registret ska kunna kartlägga en persons resande och kartlägga terrorister.

Man vill också förbättra informationsutbytet mellan EU-länderna och mellan ländernas underrättelsetjänster.

Sanktionerna står fast

EU har fortsättningsvis inga planer på att lätta sanktionerna mot Ryssland. Sanktionerna var heller inte på agendan när EU:s utrikesministrar samlades till möte i Bryssel i dag.

Däremot kommer sanktionerna att behandlas när EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmötet i mars.

Det som EU:s utrikesminister Federica Mogherini gjorde klart är att det krävs att fredsuppgörelsen för östra Ukraina, det vill säga Minsk-avtalet, uppfylls och att det sker en positiv utveckling för att man ens ska börja diskutera möjligheten att lätta på sanktionerna.

Dessutom har inget EU-medlemsland hittills ifrågasatt sanktionerna.

Hur bemöta rysk propaganda?

Utrikesministrarna beslöt också att tillsätta en arbetsgrupp som ska fundera på hur EU på bästa sätt kan bemöta den propaganda som Ryssland sprider.

Det handlar helt konkret om att ge en riktig bild av de beslut som fattas i EU. Däremot kommer EU inte grunda en europeisk radio- eller tv-station, berättade utrikesminister Erkki Tuomioja.

- Vi kommer inte att möta propaganda med egen propaganda, men vi vill se till att det finns sanningsenlig information också på det ryska språket.

Arbetsgruppen ska nu fundera på hur man på bästa sätt ska rätta till de felaktiga påståendena.

Diskussion om artikeln