Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphör i Jemen efter förödande dag

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 23:29.
Houthirebeller drabbade samman med regeringsstyrkor i Jemens huvudstad Sanaa 19.1.2015
Bildtext Shiamuslimska Houthirebeller drabbade samman med den jemenitiska armén.
Bild: EPA

En vapenvila har inletts i Jemens huvudstad Sanaa. Myndigheterna uppger ändå att åtminstone nio personer har dödats i dagens stridigheter.

Därtill har över sextio personer skadats och bland dem finns också civila. Det är ändå osäkert hur lång vapenvilan egentligen kommer att bli.

Under måndagskvällen kom uppgifter om att de shiamuslimska Houthirebellerna omringat premiärminister Khalid Bahahs tjänstebostad som ligger i de centrala delarna av Sanaa. Premiärministerna ska också befinna sig inne i bostaden.

Eskalerande konflikt

Häftiga strider bröt på måndag morgon ut i Sanaa när armén och Houthirebeller drabbade samman kring presidentpalatset och på andra håll i staden.

Spänningar mellan landets regering och Houthirebellerna har en längre tid varit höga men eskalerade när rebellerna i lördags kidnappade presidentens kanslichef Ahmed Awadh bin Mubarak.

Kanslichefen har de två senaste åren haft en viktig roll i försöken att få till stånd ett mer demokratiskt styre sedan landets tidigare president Ali Abdullah Saleh avgick och tvingades i landsflykt 2012.