Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s säkerhetsråd fördömer Boko Haram

Från 2015
Uppdaterad 20.01.2015 06:13.
Baga i Nigeria.
Bild: AFP / Lehtikuva

FN:s säkerhetsråd fördömer den nigerianska terroristgruppen Boko Harams eskalerande attacker i västra Afrika.

Alla 15 rådsmedlemmar röstade för en resolution där man uttrycker djup oro för att Boko Haram destabiliserar mellersta och västra Afrika.

Säkerhetsrådet kräver att Boko Haram omedelbart upphör med sina attacker och att gruppen friger alla som den håller som gisslan, bland dem 276 flickor som kidnappades från sin skola i april.

Enligt säkerhetsrådet kan en del av gruppens attacker betraktas som brott mot mänskligheten som kan leda till internationella åtal.

Resolutionen lades fram av Nigeria som har motsatt sig en öppen debatt om de radikala islamisterna i landet.

Kampanjnätverket Avaaz som har samlat 750 000 namnunderteckningar världen över i en petition för att stoppa Boko Haram, välkomnar säkerhetsrådets resolution.
'
- Boko Haram har slaktat sig fram till de internationella strålkastarna och säkerhetsrådet reagerar äntligen. Det här en kritisk början och alla ögon riktas nu mot Nigeria, dess grannländer och omvärlden att de omsätter ord i handling, säger Alice Jay, Avaaz kampanjledare.

Västafrika enas i kampen mot Boko Haram

Västafrikanska länder samlas i dag i Nigers huvudstad Niamey för att diskutera hur man gemensamt ska bekämpa Boko Haram.

Gruppen har utfört många upprörande massakrer på civila i flera olika länder under den senaste tiden.

Nyligen dödades upp till 2 000 civila i Baga då Boko Haram intog en militärbas vid gränsen mellan Kamerun och Tchad.

Enligt Amnesty International var det den värsta massakern som Boko Haram har gjort sig skyldigt till under sitt fem år långa uppror.

Diskussion om artikeln