Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pegida-marscher i Danmark lockade ännu fler motdemonstranter

Från 2015
Uppdaterad 20.01.2015 07:36.
Demonstranter bär en banderoll med texten "Esbjerg för mångfald"
Bildtext Motdemonstranter i Esbjerg demonstrerade för mångfald.
Bild: EPA/Ole Joern/redstar

De första antimuslimska Pegida-demonstrationerna i Danmark lockade inte särskilt många deltagare igår kväll.

Omkring 200 människor samlades i Köpenhamn till en islamkritisk demonstration, men en motprotest i den invandrartäta stadsdelen Nørrebro lockade ännu fler deltagare, drygt 300.

I Danmarks näst största stad Århus deltog endast 30 människor i Pegida-demonstrationen medan över 300 människor demonstrerade för tolerans och mångfald. I Esbjerg i västra Danmark marscherade ett hundratal Pegida-anhängare, medan 400 deltog i motprotesten..

Pegida-aktivister i Köpenham avvisar motdemonstranternas beskyllningar om att de är rasister och nynazister. De säger att de endast motsätter sig muslimska fundamentalister, inte vanliga muslimer.

-Vi är inte mot muslimer. Vi är mot den totalitära och våldsamma grenen av deras religion, säger Nicolai Sennels, som var med om att organisera demonstrationen i Köpenhamn

Pegida försäkrar också att demonstrationerna i Danmark kommer att fortsätta varje måndag.

Kring 70 personer deltog i en Bagida-marsch
Bild: EPA/FREDERIK VARFJELL

Ny liten Pegida-protest i Norge

Pegida-anhängare har också demonstrerat i Norge, cirka 70 personer samlades utanför Oslos rådhus och omkring 200 deltog i motdemonstrationer.

Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) eller "Patriotiska européer mot islamisering av västvärlden" är ursprungligen en tysk rörelse som föddes i östtyska Dresden.

Där har måndagsdemonstrationer lockat över 30 000 deltagare.