Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart kan du bo på Baletten eller på Operan

Från 2015
Uppdaterad 20.01.2015 06:58.
1 min

Området intill Vasa stadsteater har varit en byggarbetsplats i snart ett par års tid. Och fler kommer det att bli. Till hösten blir det inflyttning i "Baletti", det första av totalt sex hus.

Byggandet i teaterkvarteret påbörjades av Peab på våren 2013. Först i tur var naturligt nog parkeringsgrottan.

Minna Nygård på PEAB, på innergården vid teaterkvarteret.
Bildtext Minna Nygård

Till hösten står det första av sex bostadshus färdigt. Största delen av bostäderna, cirka 80 procent, har redan köpts i det första huset, som alltså fått namnet Baletti. Det vätter mot Fredsgatan.

När alla hus är klara finns det cirka 200 bostäder på området.

Utsikten från åttonde våningen i huset "Baletti" i teaterkvarteret i Vasa.
Bildtext Utsikten från åttonde våningen.

Inspiration från teatern

Husens namn är inspirerade av intilliggande Vasa stadsteater. De övriga husens namn är "Näytelmä", "Musikaali", "Aaria", "Ooppera" och "Operetti".

Nästa hus som byggs är "Näytelmä", som placeras längs med Stationsgatan. Huset förhandsmarknadsförs just nu och man hoppas kunna börja bygga i vår.

Om allt går enligt planerna byggs husen med cirka ett års mellanrum. Det betyder att det sista huset byggs så sent som 2019.

- Allt beror ju på hur marknaden drar, så vi kan inte säga något med säkerhet i det här skedet, säger Minna Nygård, som jobbar med bland annat försäljning och marknadsföring på Peab.

Vasa drabbades av en köldknäpp i mitten på januari. Men det påverkar inte arbetet nämnvärt.

- Det första huset är redan så långt att vi har fått på värmen inomhus, säger Nygård.

Vi tar oss upp till "Balettis" åttonde våning. Därifrån har man en ypperlig vy över Vasa, både söderut och västerut. Men tyvärr, alla ni som har lite undanstoppat på banken, bostaden på 98,5 kvadratmeter är redan såld.

Folk hittar inte till parkeringsgrottan

På området finns också en parkeringsgrotta i två plan. Den överlämnade Peab till Vasa stad i början på december. Den har 348 parkeringsplatser.

De som köper en bostad i något av de sex husen kan hyra en parkeringsplats i grottan. Att köpa en plats går inte, åtminstone inte än så länge.

- Men det betyder ju att man inte behöver göra en stor investering och köpa en plats, säger Nygård.

Vi tar en titt in i grottan, som gapar så gott som tom. På Vasa stad säger trafikregleringschef Klaus Koivula att man ännu inte hunnit marknadsföra grottan ordentligt.

- De platser som hyrs ut en längre tid finns i det nedre planet och de har gått åt rätt bra. Men den övre våningen är rätt tom, dit skulle man behöva locka folk, säger Koivula.

Den övre våningen består av "vanliga" platser, som man köper biljett till från automater. Koivula har noterat att folk, den nya grottan till trots, lämnar bilarna längs med väggrenen, också när det är föreställning på Vasa stadsteater.

- Vi måste utan vidare börja marknadsföra parkeringsgrottan. Det är ett ypperligt läge, endast fem minuters gångavstånd till torget, säger Koivula.