Finland ska fixa turister till Arktis
Ökat samarbete för näringslivet i Finland, Sverige och Norge. Det presenteras i dag i en rapport som publiceras på nordområdeskonferensen Arctic Frontiers i Tromsö.
Då det diskuteras arktiskt samarbete handlar det ofta om utmaningar som är svåra att förena - det samma gäller diskussionerna på den arktiska konferensen i nordnorska Tromsö i år. Det är många som gör anspråk på de värdefulla olje- och naturgastillgångarna. Just nu har flera utvinningsprojekt lagts på is, på grund av det låga råoljepriset. Det som är en stor besvikelse för många investerare är en lättnad för miljöorganisationerna som sätter stort fokus på den sårbara naturen i området.
Rysslands intresse för Arktis har med all tydlighet vuxit under de senaste åren men den norska utrikesministern Børge Brende konstaterar i nättidningen Barents Observer att få ryska representanter är på plats på konferensen i år. Det antas bero dels på det politiska läget och dels på de dubbelt dyrare resekostnaderna, efter att rubelns värde har rasat, något som drabbar framför allt universitetsforskare.
Putins specialsändebud för Arktis Artur Tjilingarov är den enda ryska statliga representanten på plats och därför är förhandsintresset stort, då han talar på konferensen i dag.
Finland vill ha ljuset på sig
Finland har jobbat hårt för att få en del av uppmärksamheten, då rapporten om arktiskt samarbete mellan Sverige, Finland och Norge överräcks i dag. Dåvarande statsministern Jyrki Katainen tog initiativ till det här samarbetet för ett år sedan, och statsminister Alexander Stubb finns på plats för att kommentera innehållet i dag. Det kommer bland annat att handla om naturgas och förnybar energi, gruvdrift, samt utökad turism i de arktiska områdena. Finland kommer att ansvara för turismfrågor, där det talas om att marknadsföra hela den arktiska delen av Norden under ett och samma varumärke. Här är det snarare näringslivets än rent miljömässiga intressen som har varit drivkraften. Finlands representant i arbetsgruppen är vd:n för Centralhandelskammaren Risto E. J. Penttilä.
Vad den här rapporten har för praktisk betydelse är ännu oklart. Det kommer att talas om gemensamma planer för vägbyggen och flygtrafik, samt att göra det lättare för arbetskraften att på allvar röra sig mellan länderna, så att en examen från ett land oftare ska duga i grannlandet. Statsministrarna ska nu ta itu med frågan och för Finlands del avgörs vad som händer konkret efter riksdagsvalet i vår.