Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Matpriserna väcker debatt också på ledarsidorna

Från 2015
Uppdaterad 20.01.2015 08:48.
Tidningsledare om priskonkurrensen mellan livsmedelskedjorna.
Bildtext Till exempel Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat skriver i dag om matpriserna.
Bild: Yle

Flera dagstidningar uppmärksammar de sjunkande matpriserna på ledarplats.

Rågbröd i butik
Bildtext Till exempel rågbrödet är nu billigare i flera butiker.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Tidigare har butikerna lockat kunder genom olika kortvariga erbjudanden. Men att permanent sänka priserna är uppfriskande, skriver Aamulehti, och tillägger att det här börjar likna ett priskrig.

Tidningen är övertygad om att uppstickaren Lidl är orsaken. Efter att den tyska butikskedjan kom till Finland år 2002 har den ökat sin marknadsandel till mer än åtta procent, och börjar nu på allvar hota de etablerade aktörerna S-gruppen och Kesko.

Att partihandeln går in och sänker prisen visar också att det finns marginaler att ta av. Det konstaterar Hufvudstadsbladets ledarskribent Susanna Ginman.

Ginman tillägger att de höga livsmedelspriserna åtminstone delvis beror på att konkurrensen mellan de finländska mataffärerna har varit osund. Hon menar att S-gruppen och Kesko nu aktivt går in för att minska sina marginaler för att klara sig bättre i konkurrensen med Lidl.

Närmare 19 procent på fyra år

Också Helsingin Sanomat anser att det är på tiden att matpriserna sjunker. Mellan januari 2010 och mars 2014 steg matpriserna i Finland med i medeltal 18,7 procent, jämfört med 9,7 procent i övriga EU.

Tidningen nämner att S-gruppen i går fick god publicitet när de kunde säga att de tar paus i sina investeringar för att kunna sänka priserna så att konsumenterna får mer pengar i fickan. Kort efter det här meddelade Kesko att de bygger ett stort köpcentrum i Östra centrum i Helsingfors. Inte särskilt lyckad timing av Kesko, antyder Helsingin Sanomat.

Tidningen tillägger att mitt i all tacksamhet över lägre priser är det viktigt att komma ihåg att det skulle vara konstigt om priserna inte sjönk: produktionskostnaderna har sjunkit när elen och bränslet är billigare än tidigare. Dessutom har den allmänna löneutvecklingen varit måttlig under den senaste tiden.

Karjalainen påpekar å sin sida att prissänkningarna kan ge mer fart åt diskussionen om att frysa lönerna. Tidningen tror också att närbutikerna Siwa och Valintatalo, som har valt att inte delta i priskriget, kan få det allt svårare att klara sig i konkurrensen i framtiden.

Diskussion om artikeln