Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bob Dylans blodiga spår fyller 40

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 09:41.
Bob Dylan / Blood on the tracks
Bild: Dan Eskil Jansson / YLE

Fakta om skivan:

  • Artist: Bob Dylan
  • Skivtitel: Blood On The Tracks
  • Utgiven: 17.01.1975
  • Skivbolag: Columbia Records
  • Högsta listaplacering: 1 (USA)

Det finns vissa skivor jag inte klarar av att lyssna på samtidigt som jag gör annat. De griper liksom bara tag i mig och håller mig fast tills musiken tystnat och en evighetskort stund till. Bob Dylans Blood On The Tracks är en sådan skiva.

Här förenas det mesta av det bästa med Bob Dylan: fängslande melodier, gripande texter, härligt känslosamma arrangemang, utmärkta musiker och sist men inte minst – Dylan själv vars sångstämma är så övertygande att den formligen trycker en fast i stolen. Under de fyra första låtarna glömmer jag dessutom nästan bort att andas. Så bra är det.

Men så var det långtifrån alla som kände när albumet kom för tämligen exakt 40 år sedan (17.01.1975). Då möttes Blood On The Tracks först av minst sagt blandad kritik: "...skivan är gjord på [Dylans] vanligt slarviga vis...", "...ackompanjemangen är ofta så dåliga att det låter som om de bara skulle öva...", "...instrumenteringen är inkompetent...". Så skrev i tur och ordning tidskrifterna Rolling Stone, NME och Crawdaddy!.

När jag idag läser dessa första reaktioner på skivan när den kom har jag svårt att tro att vi lyssnat på samma platta. Men alla kan förstås inte gilla Dylan. I rättvisans namn bör ändå sägas att Rolling Stone lät två olika personer recensera albumet och den andra recensionen hyllade skivan som "magnifik".

Milstolpe

Efter att de första kritiska rösterna lugnat sig har den senare åsikten blivit den rådande bland musikkritiker världen över. Blood On The Tracks lyfts numera fram som en milstolpe i Bob Dylans karriär och den var länge en platta som hans senare alster ofta jämfördes med. Blood On The Tracks räknas även till en av dom absolut bästa skivorna genom tiderna – alla kategorier.

Skivans texter är långt förankrade i Dylans förhållande med sin dåvarande fru Sara Lownds och det har sagts att Blood On The Tracks är den ärligaste beskrivningen av ett kärleksförhållande från för till akter som någonsin har satts på skiva. Och deras son – musikern Jakob Dylan – har sagt att skivan låter som om hans föräldrar talade med varann.

För mig är Blood On The Tracks fortfarande Dylans bästa skiva från 70-talet och definitivt en av hans 7-8 bästa någonsin. Det må kanske inte låta så himla hävt att hamna bland de 7-8 bästa, men då skall vi komma ihåg att samtliga dessa 7-8 album är ungefär lika bra. I alla fall i mina öron. Det är med andra ord dagshumöret som avgör vilken som för stunden är bäst.

Jag vet att det fortfarande finns många som undrar varför Bob Dylan blivit så stor och känd som han blivit. Många av svaren finns just här – på Blood On The Tracks.

Blood On The Tracks är även en fenomenal bilskiva. Men då måste man vara ensam i bilen och vägen lagom tom på övrig trafik. Och jag tänker nu bara vänta på att trafiken litet avtar för att därefter ta med mig CD:n till bilen och sedan cruisa runt längs de åländska vägarna tills skivan är slut. Och kanske en evighetskort stund till.

Bob Dylan /Tangled Up in Blue – Cadillac Palace Theater, Chi IL Nov 10, 2014

Bob Dylan / Blood On The Tracks (hela albumet)

Dan Eskils musikbar