Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

I framtiden är nyheterna skräddarsydda

Från 2015
Tommy Eklund är apputvecklare.
Bildtext Tommy Eklund är apputvecklare.
Bild: Yle / Ted Urho

Snart kommer vi inte längre att söka oss till nyheterna, utan nyheterna kommer direkt till oss. Så ser framtiden ut om vi ska tro Tommy Eklund som bland annat varit med och utvecklat Yles Uutisvahti.

Folk måste ju få välja de ämnen de är intresserade av. Vi är inte lågstadieelever som ska få en liten dos av allt. - Tommy Eklund, apputvecklare.

Personlig anpassning är nyckelordet för Tommy Eklund då det kommer till hur vi i framtiden konsumerar nyheter. Han är programutvecklare med fokus på mobilapplikationer. I klarspråk betyder det att han kodar apparna som du dagligen använder i din smarttelefon.

En av apparna han jobbat med är Yles Uutisvahti som levererar nyheterna rakt i din ficka, utan att du behöver surfa in på en nyhetssajt. I framtiden tror Eklund att alla serveras nyheter på det sättet.

- I framtiden kommer alla att välja sina egna tyngdpunktsområden i sin nyhetsapp och få de nyheter de är intresserade av, säger Eklund.

Han oroar sig inte för att nyhetskonsumenterna skulle få en snäv världsbild på grund av vilken typs nyheter de väljer att prenumerera på.

- Folk måste ju få välja de ämnen de är intresserade av. Vi är inte lågstadieelever som ska få en liten dos av allt. Man kan ju också kruxa i alternativet ”Dagens viktigaste nyheter”, tillägger han.

Fler interaktiva appar

Det stora just nu i mobilapplikationernas värld är hur man på bästa vis ska dra nytta av så kallad öppen data. Öppen data är information som kan kvantifieras och lokaliseras, 22 förklarar Tommy Eklund.

- Ett bra exempel är plogbilsinformationen som uppdateras konstant och är geokodad. Ett resultat av detta är bland annat webbsidan som i realtid visar var plogbilarna kör, berättar Eklund.

I framtiden kommer även användaren att kunna skicka tillbaka information till appen.

- Ta till exempel trasiga vägskyltar. Med en app skulle den som rör sig i trafiken lätt kunna meddela myndigheterna var det finns en söndrig skylt eller se om någon annan redan rapporterat om saken.

Mer om ämnet på Yle Arenan