Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Förslag: Gratisåkandet med barnvagn ska upphöra

Från 2015
Uppdaterad 21.01.2015 17:31.
Jessica Nisén
Bildtext HRT vill inte att barnvagn längre ska vara lika med att åka gratis i kollektivtrafiken. Jessica Nisén tror att det låser en del föräldrar ännu mer vid hemmet.

Tjänstemän vid HRT vill att de som tar med barnvagnen i tåget, på spårvagnen, metron och i vissa bussar också ska köpa biljett. Det här kan låsa en del småbarnsföräldrar ännu mer vid hemmet, tror nyblivna mamman Jessica Nisén.

Helsingforsregionens trafik har föreslagit att de som åker med barnvagn bara ska få åka gratis bara om det är möjligt att stämpla biljetten vid framdörren. I tåget, metron, spårvagnen och buss 550 är det ändå möjligt att stämpla biljetten också på andra ställen och därmed slopas gratisåkandet.

Också personer som sitter i rullstol ska betala för biljetten i framtiden enligt samma princip.

- Inom styrelsen ser vi ändå kritiskt på det här förslaget och påtalade att det finns en risk för att det blir rusning bland dem med barnvagn till de bussar där betalning också i fortsättningen sker vid framdörren. Och det är inte vettigt ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger Björn Månsson (SFP) som sitter i HRT:s styrelse.

Henna Bergström
Bildtext Ensamstående Henna Bergström åker metro, tåg och spårvagn med sonen Arthur varje dag. Hennes resande kommer att begränsas om förslaget godkänns.

"Många småbarnsföräldrar blir hemma"

Henna Bergström som sitter vid Järnvägstorgets metrostation och matar sin tio månader gamla son blir inte glad över nyheten. Hon är ensamstående mamma och åker både tåg, metro och spårvagn varje dag.

- Det blir många resor jag måste stå över. Det är en kostnadsfråga. Ibland blir det så bråttom med barnet att man helt glömmer sitt resekort, säger hon.

Bergström tror att många småbarnsföräldrar som inte har råd med resekort helt enkelt kommer att bli hemma.

- Allting försämras i Finland! Barnbidraget minskar, pensionen minskar och nu det här! säger hon.

På ett M-tåg träffar vi Jessica Nisén med sitt två veckor gamla barn i vagnen. Hon tycker också att förslaget är tråkigt.

- Gratis kollektivtrafik hjälper mammor att komma iväg hemifrån och vara aktiva. Det är svårt att säga, men det kan ytterligare höja tröskeln för några att komma ut. När man annars inte rör sig så mycket med barnvagn känns det kanske onödigt att betala månadsbiljett, säger Nisén.

Ingen säkerhetsrisk längre

Förslaget om att slopa gratisåkandet med barnvagn har tagits fram i en arbetsgrupp och motiveringen är att omständigheterna har förändrats. Orsaken till att de som reser med barnvagn inte har behövt betala är att det funnits en säkerhetsrisk med att lämna barnet ensam i vagnen medan den som reser med barnet går för att betala sin biljett. Men i dagens läge är det möjligt att betala biljetten på så många olika sätt och den här motiveringen håller inte längre.

Styrelsen bordlade frågan på tisdagens styrelsemöte men antas enligt Månsson föra förslaget till medlemskommunerna inom HRT utan att förorda det.

Läs också: Rikhard Husu: Varför ska HRT subventionera barnfamiljer?