Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bland gorillor i Rwanda

Från 2015
Uppdaterad 21.01.2015 08:38.
-
Bild: Eva-Lotta Rehnman

En av Eva-Lotta Rehnmans drömmar gick i uppfyllelse vid jultider i år då hon besökte de utrotningshotade bergsgorillorna i Virungabergen i Rwanda.

Resan till Uganda och Rwanda arrangerades av Rosa bussarna.

- Det är ett jättebra sätt att resa på då man vill uppleva äventyr. Man skumpar omkring i en rosa buss och sover på taket. Man får verkligen uppleva liv, berg och natur på nära håll.

Förutom att Rehnman är utbildningsansvarig vid Axxell är hon fotograf och en flitig resenär. Hon har kameran med sig på sina resor och under resan i Centralafrika knäppte hon som vanligt massor bilder på människor, djur och natur. En hel del bilder blev det förstås också på bergsgorillorna.

Gorillorna bor högt upp i bergen och vägen dit var lång och utmanande. Rehnman hade en bärare med sig som hjälpte henne att bära hennes ryggsäck. Längs vägen upp till gorillorna får man akta sig för stora brännässlor och myror som gärna kravlar upp längs vristerna, berättar Rehnman.

- Gorillorna kan till och med vara på 4000 meters höjd, men den flock jag besökte fanns på 2600 meters höjd. Vägen upp dit var lerig och hal. Brännässlor brände genom kläderna medan man gick .

- Vi vandrade först genom bambuskog och sedan rätt in i vegetationen och där gällde det att använda machete för att alls komma fram.

Eva-Lotta Rehnman på resa - Spela upp på Arenan

Även om gorillorna är stora bjässar på upp till 200 kilogram säger Rehnman att hon inte i något skede var rädd även om hon tog bilder på nära håll.

- Jag trodde att jag skulle vara rädd, men det var jag inte. Det var bara så vackert och fascinerande. Det kändes väldigt tryggt eftersom vår guide och vår tracker länge hade jobbat tillsammans med gorillorna.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan