Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

Rose-Marie Sundström: Jag vägrar ta bort piercingen på jobbet

Från 2015
Uppdaterad 20.01.2015 14:08.
Rose-Marie Sundström
Bildtext Inte utan min piercing, tycker Rose-Marie Sundström.

Man kan gå med på mycket för att få ett jobb. Men när arbetsgivaren krävde att Rose-Marie Sundström skulle ändra sitt utseende vägrade hon.

När jag var lite på 20 år sökte jag jobb som en galning. Jag hade nyligen inlett mina studier vid universitetet och var i stort behov av ett miljöombyte (och pengar!). Jag skickade in närmare hundra ansökningar till olika företag inom servicebranschen på en månad. Blev inkallad till flera intervjuer. Trots det fick jag inget jobb.

Skulle du tycka att det är löjligt att vägra färga håret blått ifall din arbetsgivare krävde det?

Intervjuerna gick bra ända tills den oväntade frågan om mitt utseende dök upp. Den ena arbetsgivaren insinuerade försiktigt att företaget har en viss klädkod som arbetstagaren måste följa. Jaså, tänkte jag i mitt stilla sinne medan jag kände irritationen växa inombords. Andra arbetsgivare skippade snarvlet om klädkoder och uttryckte tydligt var det var som skon klämde: du måste plocka bort din ögonbrynspiercing under arbetstid. Och det vägrade jag göra.

En arbetsgivare ringde mig en vecka efter intervjun och frågade i fall jag trots allt inte kunde tänkta mig plocka bort min piercing. ”Vi var alla överens om att du borde få jobbet…” sade arbetsgivaren i telefon. Smickrande. Men ett nej är ett nej.

Ärligt talat tog det här kravet eller snarare förbudet mig på sängen. Jag hade aldrig tidigare behövt förändra mitt utseende för en arbetsgivare. Så varför skulle jag behöva göra det nu? När blev utseende viktigare än kvalifikation?

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Många kan väl tycka att det är löjligt att vägra plocka bort en piercing under arbetstid. Men skulle du tycka att det är löjligt att vägra färga håret blått ifall din arbetsgivare krävde det?

Det är min subjektiva rätt att välja precis var på min kropp jag har smycken eller tatueringar. Och mina subjektiva val ska jag inte behöva berättiga för någon annan än mig själv. Ingen ska behöva dra likhetstecken mellan sig själv och sitt jobb.

They say jump and you say how high, sjunger Rage Against The Machine i låten “Bullet in the head”. Hur långt är du färdig att gå för ditt jobb? Den här frågan borde alla fundera på minst en gång i livet. Var drar du gränsen mellan dig själv och ditt jobb?

Då min arbetsgivare ber mig ändra mitt utseende för att passa in på jobbet vägrar jag - för det är min subjektiva rätt. Där drar jag gränsen mellan mitt jobb och mig själv.

Läs också:
Piercingar får inte synas om du jobbar på Stockmann