Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentpalatset i Jemen stormades

Från 2015
Uppdaterad 20.01.2015 22:38.
Yle Nyheter TV-nytt: Houthimilisen intar presidentpalatset i Jemen - Spela upp på Arenan

Presidentpalatset i Jemens huvudstad Sanaa uppges ha stormats av shiitiska houthirebeller. Rebellerna har belägrat palatset sedan i går kväll.

Enligt vittnen trängde rebellerna in i palatset efter en kort sammandrabbning med presidentens säkerhetsvakter.

Houtirebeller uppges också ha drabbat samman med säkerhetsstyrkor vid president Abdrabuh Mansur Hadis residens i en annan del av staden. Presidenten uppges vara oskadd.

Jemen har varit lamslaget av oroligheterna i flera månader vilket har väckt internationell oro över att Hadis regering håller på att kollapsa.

Hadis regering är en viktig allierad i USA:s kamp mot terrornätverket al-Qaida som har förlagt sin huvudsakliga utbildning av terrorister till de sunnistyrda områdena i Jemen.

I går tog houtirebellerna över landets statliga nyhetsbyrå och tv-station. Nio människor dödades i sammandrabbningar.

FN:s säkerhetsråd har bakom stängda dörrar diskuterat det allt mera kaotiska läget i Jemen. Säkerhetsråd fördömer rebellernas angrepp och stöder presidenten.

Houthirebellerna kämpar för ökat inflytande för den shiamuslimska minoriteten och stöds av Iran. Sunnimuslimska stammar stöds från grannlandet Saudiarabien.

I samband med den arabiska våren tvingades den långvarige presidenten Ali Abdullah Saleh i landsflykt år 2012.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Atte Kaleva om den kaotiska situationen i Jemen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln