Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rikhard Husu: Varför ska HRT subventionera barnfamiljer?

Från 2015
Uppdaterad 10.01.2017 16:19.
Rikhard Husu är politisk journalist vid Svenska Yle.

Är det verkligen trafikverkets uppgift att subventionera barnfamiljers kollektivtrafik, undrar Rikhard Husu apropå HRT:s planer att slopa gratisåkandet för föräldrar med barnvagn.

Vid första anblick ter sig HRT:s planer att slopa möjligheten att åka gratis med barn under sex år som rena vansinnet.

Varför slopa en förmån som gör det billigare och lättare för föräldrar med små barn att åka kollektivt? Har man inte skurit tillräckligt i barnfamiljernas förmåner?

Men vid närmare eftertanke inställer sig frågan om huruvida föräldrar till småbarn - som kollektiv - ska behöva subventioneras av staden.

Visst, det finns många mindre bemedlade familjer, som gynnas av gratisresorna. Men det finns också familjer som gott och väl har råd betala för en enkelbiljett eller ett resekort. Har vi råd med att subventionera allas gratisåkande?

För egentligen finns det ju inga gratisresor, lika lite som det finns några gratis luncher. HRT måste få in pengar för att kollektivtrafiken i huvudstadsregionen ska fungera.

Om biljettintäkterna inte räcker till tvingas HRT vända sig till kommunerna för extra finansiering. Och då betalar barnfamiljerna för sina gratisresor i form av höjda skatter istället.

Läs också:

Förslag: Gratisåkandet med barnvagn ska upphöra