Finaldags i Debattävling 2015

Närpes gymnasium knep segern i Debattävling 2015 med Miranda Eklund, Hanna Lagerström och Josefine Bonde. Finalen gick av stapeln i kulturhuset Sandels i Helsingfors. Tävlingen var avsedd för skolor på andra stadiet, yrkesskolor och gymnasier i Svenskfinland.
Skolorna som deltog i finalen var Katedralskolan i Åbo, Närpes gymasium, Borgå gymnasium och Praktikum.
Miranda Eklund sade inför finalen att det är viktigt att kunna prata för sin egen sak när man kommer vidare i livet, trovärdighet är viktigt.
- Vi har inte övat så värst inför finalen, mitt kompisgäng brukar prata ganska mycket om både det ena och det andra, säger Miranda.
- Det är viktigt att inte ta med alltför mycket känslor i debatten så att diskussionen försvinner upp i det blå, fortsätter hon.
Tidigare har gymnasiet diskuterat om teman som: Är bloggare journalister och om att införa videoövervakning i skolorna. Heta teman som gav många infallsvinklar att debattera om.
Miranda säger att hon gärna diskutera frågor som berör språk och modersmål. Hon frilansar redan för olika tidningar så det är ett ämne hon gärna skulle vilja föra fram.
Respektera andras åsikter
Försvarsminister Carl Haglund öppningstalade vid evenemanget och uppmanade deltagarna att satsa på att lära sig argumentera - men också respektera andras åsikter.
Det finns enligt honom många områden där man behöver kunna debattera och argumentera, både inom politiken men också inom medievärlden.
Prakticum första gången med
I Prakticum har stämningen varit pirrig inför finalen. Yrkesskolan deltar för första gången - och går genast till final.
- Vi har ett fint team, två killar och en tjej, säger Tobias Sjöman. Vi har bra kontakt och drive.
Först vinner vi semifinalen med 33 poäng och i finalen får vi 37, säger Matias Hertzberg med glimten i ögat.
Båda hoppas på breda teman i finalen - det är lättare att debattera och hitta nya infallsvinklar på breda ämnen. I uttagningarna har man debatterat konventsintagningarna - och könsneutrala toaletter - eldfängda ämnen båda två.
Övertygande argument för och emot
Deltagarna säger att det gäller att hitta argument för och emot, vad man än själv anser om saken - och ofta är det inte långt till skratt. I uppvärmningssnutten här intill handlar det om tobaksrökning i skolan.
- Ju ettrigare argument, desto bättre drive blir det på debatten, säger killarna. I tidigare omgångar har lagen fått veta vilka ämnen de ska debattera på förhand men hur det blir med den saken i finalen vet de inte.
Se klippet!

- Konventsintagning var tufft för oss eftersom Prakticum inte har ett sådant jippo, säger killarna. Men bra gick det och senast vann skolan över Borgå gymnasium, som också kommer med i finalen på ett så kallat jokerkort.
Bra att kunna föra fram sin åsikt
Trots att man inte direkt övat på att debattera i skolan säger alla tre att det är viktigt att kunna föra fram sin åsikt i olika sammanhang. Tobias betonar betydelsen av att öppna munnen på jobbet. Han har själv jobbat sedan en tid tillbaka och vet hur viktigt det är att kunna kommunicera.

Göra samhällsfrågor synliga
Debattävling 2015 ordnas av Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS i samarbete med Svensk Ungdom. Tävlingen är icke-partipolitisk och avsikten är att ge unga en möjlighet att öva sig i att debattera. Det är finlandssvenska skolor på andra stadiet som får delta, alltså gymnasier och yrkesskolor.
Tanken bakom tävlingen är också att ge samhällsfrågor mer utrymme i skolorna. Det vinnande laget belönas med en resa till Bryssel, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
I finalen deltar Katedralskolan i Åbo, Närpes gymnasium, Borgå gymnasium och Prakticum.
