Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Finnmerchant första gången i Hangö

Från 2015

Idag inledde rederiet Finnlines roro-trafik mellan Hangö och Rostock i Tyskland då fartyget Finnmerchant anlöpte Hangö hamn i förmiddags.

- Det betyder mycket, jag ser det jättepositivt den här tillväxten. Det betyder arbete, möjligtvis nya arbetsplatser vilket ju är välkommet i den här regionen idag. Jag ser det som en liten bekräftelse på att saker skötts väl i Hangö hamn. I och med det här så förstärker Hangö hamn sin position som de främst roro-hamnarna i Finland, säger hamnmästare Timo Sjösten.

Finnmerchant anlöpte hangö hamn för första gången.

Själva fartyget har varit i Hangö hamn tidigare, men inte i det här rederiets namn eller under namnet Finnmerchant. De nya avgångarna ger främst arbete åt stuveriet Stevedoring

- De har säkert ett visst utrymme i nuvarande bemanning, men eventuellt blir det också frågan om nya arbetsplatser, säger Sjösten.

SOL får nytt fartyg på torsdagen

Roro-fartyg skeppar i princip allt som går på hjul. Främst transporteras trailers med Finnmerchant vilket betyder att innehållet kan vara allt från konsumtionvaror till råmaterial.

Också andra rederier ökar nu också trafiken genom Hangö och uppskattningsvis kan trafiken sammanlagt öka upp till 15 procent jämfört med fjolåret. Rederiet SOL (Svenska Orient Linien) har också tagit ett tredje fartyg i bruk och kommer med sitt tredje fartyg på torsdag. De ökar sina avgångar från fyra till fem per vecka. Finnlines har också planer på att sätta in en ny linje mellan Hangö och Gdansk i Polen.

Finlands sydligaste hamn i Hangö blir med de nya trafiken den näst största roro-hamnen i Finland. De nya svaveldirektiven som trädde i kraft vid årsskiftet kan också vara en orsak till den positiva utvecklingen.

15.1.2015 Finnlines börjar trafikera Hangö hamn
26.12.2014 Hangö hamn vinner på svaveldirektiven