Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nytt år och nya kanaler

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.

.
Så var det då 2015 och (äntligen) dags för årets första blogginlägg. Inte en dag för tidigt.

Det nya året har fört med sig en del förändringar. Sedan årskiftet är jag musikchef för både Radio X3M och Radio Vega och det tar alltid sin tid innan nya rutiner, kolleger och system sätter sig. Sen gäller det ju att lyssna med lite andra öron också, nu då det finns två kanaler att spela låtar i. Efter (i praktiken) 10 arbetsdagar så finns det i alla fall en fråga som varit konstant återkommande; hur kommer det att höras på kanalerna att en och samma typ är musikchef?

Det att jag kommer från en X3M-värld betyder inte att kanalerna kommer att spela exakt samma musik. Visst, en del artister kommer säkert att höras på båda kanalerna, men ser man på helheten så handlar det helt klart om två olika musikprofiler. Vad gäller X3M så har vi redan nu skruvat till musikprofilen som så att den aningen mer koncentrerar sig på ny musik. Antalet nya låtar som spelas är alltså fler jämfört med ifjol men spelas färre gånger än tidigare. Dessutom håller vi på och går igenom de äldre låtarna och plockar bort sådant som känns inaktuellt eller som kanske skulle passa bättre på Radio Vega.

Då det kommer till just Vega så har processen med att gå igenom och (eventuellt) förändra musikprofilen bara påbörjats. Det som är klart är att mängden musik kommer att vara den samma, men vilken musik som spelas när och i en hurudan blandning är en del av frågorna som jag tagit itu med nu i början av året och det kommer att ta sin tid innan det jobbet är klart. En liten förändring har dock redan skett, och det är hur de nya låtarna spelas på Vega. Listan är nu indelad i en A, B och C kategori där A-låtarna (4 stycken) spelas en gång per dag, B-låtarna (6 st.) som spelas 3 gånger i veckan och C-låtar (5 st.) som hörs 2 gånger i veckan.

Lite statistik från ifjol

På Radio X3M spelade vi 4428 timmar 57 minuter och 59 sekunder musik, dvs. ungefär 69% av kanalens innehåll. Dock bör det påpekas att procenten är ett medeltal och blir aningen högre p.g.a. våra non-stop:listor, Speciallistor (t.ex. Rockmåndag, Söndagsmys etc.) och X3M-Live där musikprocenten ligger nära 100%. I program med pratat innehåll varierar musikprocenten mellan 58% - 70%.

14,4% av den musiken sjöngs på svenska. Så ganska liknande siffror som år 2013 då vi var uppe i 4416h 6min 57sek. och 11,1% låtar på svenska. Så en klar ökning där.

Också antalet olika låtar som spelades ökade, från 7358 olika låtar 2013 till 9592 olika år 2014. En anmärkningsvärd skillnad tycker jag, som bland annat uppstått tack vare nya musikprogrammet Supernova som startade för ca. ett år sedan. Mer om statistiken från 2013 hittar du i mitt blogg inlägg från ca. ett år sedan:
http://svenska.yle.fi/blogg/johan-lindroos/2014/01/10/4416h-6min-57sek

Den mest spelade låten ifjol på X3M var Calvin Harris “Summer” som spelades 430 gånger. Mest spelade låten på svenska var Cleos “Kär & Galen” medan mest spelade finlandssvenska låten var Redramas “Let Go” som spelades 273 gånger. Om du vill kolla in hur hela Top 50 ser ut så hittar du den listan här: Top 50 mest spelade låtarna på X3M 2014

Eftersom det är aningen struligare att få fram statistiken för Radio Vega (regionerna har alla egen statistik) och jag inte hunnit analysera den desto mer, så kan jag bara kort konstatera att mängden olika låtar och stycken ligger uppskattningsvis nånstans mellan 20-25.000. Mängden låtar på svenska varierar mellan 16-36% beroende på vilken tid på dygnet eller region man granskar. Men får återkomma till tydligare Vega statistik då jag vet hur jag ska få fram den så att den garanterat stämmer.

Så vi får väl se vad det nya året för med sig, hoppeligen ny bra musik, och en livlig diskussion här på bloggen om musik, både den som spelas på radio och den som inte spelas.

PS: Här några länkar ni kan ha nytta av, ifall ni är intresserade att följa med vilka nya låtar som spelas på kanalerna:
Radio Vegas spellista (de nya låtarna på kanalen)
Radio X3Ms spellista (de nya låtarna på kanalen)
Radio Vegas spellista i Spotify
Radio X3Ms spellista i Spotify

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".