Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska duman skärper regler för utländsk verksamhet

Från 2015
Uppdaterad 21.01.2015 07:16.
Kreml i Moskva
Bild: Yle/Jyri Lyytikkä

Den ryska duman har lagt fram ett nytt kontroversiellt lagförslag som förbjuder alla utländska organisationer som hotar landets säkerhet. Även företag berörs av lagförslaget.

Det ryska parlamentet tog i går en rivstart efter vintersemestern. Duman godkände direkt ett nytt omstritt lagförslag som ska skapa ett register över oönskade utländska organisationer i Ryssland.

Förslaget ska ännu behandlas i två omgångar innan det eventuellt blir lag.

Myndigheterna vill på det här sättet förbjuda internationella organisationer som man anser vara ett hot mot landets nationella säkerhet, men även såna som hotar den allmänna säkerheten och invånarnas hälsa. Lagen skulle beröra alla organisationer, även till exempel företag och banker.

Myndigheterna kan blockera bankkonton och stänga dotterbolag

Enligt lagförslaget ska landets åklagarmyndighet kunna avgöra vilka organisationer som placeras på den här svarta listan. De exakta kriterierna är ännu oklara. Men lagen skulle ge myndigheterna rätt att bland annat blockera bankkonton, beslagta egendom och stänga dotterbolag.

Enligt ledamoten bakom lagförslaget, Aleksandr Tarnavskij är det här ett svar på de sanktioner som har drabbat ryska intressen.

– Vissa organisationer motarbetar tyvärr Ryssland av ideologiska eller ekonomiska orsaker, sa Tarnavskij. Det finns företag och delägare som hatar Ryssland, och den här lagen har ett förebyggande syfte. Storföretag kommer att göra sitt yttersta för att inte komma med i registret.

Redan före omröstningen hade dumans grundlagsutskott rekommenderat lagförslaget.

– Utländska organisationer kan användas som verktyg i en geopolitisk kamp och därför är lagförslaget mer än aktuellt, konstaterar utskottet.

"En sådan lag förvärrar den ekonomiska krisen"

Kritikerna menar att ifall förslaget blir lag kommer den ekonomiska krisen i landet att bara förvärras.

– Det här leder till att det redan dåliga affärsklimatet bara blir sämre och att förtroendet för Ryssland minskar, säger Jana Jakovleva på affärsföreningen Solidaritet.

– Ifall förslaget går igenom kan myndigheterna stänga vilket företag som helst bara därför att åklagarmyndigheten råkar vara av den åsikten, kommenterade Anton Pominov på antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals ryska kontor.

Redan nu har vi stora problem med investeringsklimatet och äganderätten.