Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kenyansk minister ber om ursäkt för tårgasattack

Från 2015
Kenyas minister för inrikessäkerhet Joseph Ole Nkaissery
Bildtext Joseph Ole Nkaissery
Bild: Daniel Irungu / EPA

Kenyanska myndigheter har bett om ursäkt för polisens agerande vid en demonstration på en lekplats i Nairobi på måndagen. Polisen gick till attack med tårgas för att försöka skingra gruppen med barn.

Runt hundra barn och lärare ville visa sitt missnöje mot att lekplatsen invid deras skola sålts till ett privat byggföretag. Planen var att bygga om lekplatsen till en parkeringsplats.

På tisdagen träffade Kenyas minister för inrikessäkerhet Joseph Ole Nkaissery personligen eleverna och bad om ursäkt för gårdagens händelser.

Skolbarna protesterar på lekplats i Nairobi, Kenya, 19.1.2015
Bildtext Skoleleverna attackerades med tårgas när de försökte försvara sin rätt till lekplatsen.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Nkaissery försäkrade också att lekplatsen fortsättningsvis hör till skolan. Enligt lokala medier har myndigheterna beordrat byggfirman att avlägsna det stängsel som satts upp och att städa upp lekplatsen.

President Uhuru Kenyatta riktade också kritik mot landets myndigheter men sade att också skolans rektor borde stå till svars för att eleverna tilläts protestera.

- Även när vi vill protestera måste vi göra det på ett civiliserat sätt utan att involvera barn, sade Kenyatta.

Den polis som var ansvarig för gårdagens polisinsats har lämnat sin tjänst på obestämd tid. Åtminstone två av de aktivister som deltog i protesterna väntas ta fallet till domstol.