Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Havets hus byggs i miniatyr

Från 2015
Uppdaterad 21.01.2015 10:28.
Kenth Nedergård och Ralf Nygård på Replotbron i Korsholm.
Bildtext Kenth Nedergård och Ralf Nygård med Berny´s i bakgrunden.

Kvarkens naturarv ska få sitt besökscentrum lämpligt till 10-års jubileet år 2016. Det mesta talar nu för att "Havets hus" byggs intill Replotbrons yttre fäste i Korsholm. Men det blir betydligt mindre än det var tänkt från början.

- Här stiger du i framtiden in i Havets hus och Berny´s gemensamma entré, säger Ralf Nygård, vd för Berny´s restaurang medan han visar exakt var det är tänkt att tillbyggnaden ska komma.

- Den här entrén får då glasväggar runt om och får två våningar med kontor och mötesrum i andra våningen.

Havets hus som det ser ut just nu.
Bildtext Havets hus som det ser ut i dag

Berny´s har restaurang, kafé samt bastu och en liten spa-avdelning. Fastigheten ligger på den plats där färjeläget låg för 18 år sedan då Replotbron ännu inte var klar och bilfärjorna trafikerade.

Redo att förstora igen

Det är tänkt att kompletteringen ska ske med start hösten 2015. Ralf Nygård som driver Berny´s restaurang ser fram emot att få förstora igen.

Den här gången för att ge plats åt Havets hus, ett projekt som legat i startgroparna i hela åtta år.

Havsörn på isen, fotograferad från Replotbron.
Bildtext En havsörn flyger i världsnaturarvet

Havets hus är arbetsnamnet på naturarvets besökscentrum som var tänkt att byggas på ön Bergskär strax söder om Berny´s. Visionerna var stora, liksom prislappen.

Havets hus AB, som Korsholms kommun äger majoriteten av, har en kassa på ungefär två miljoner euro. Det hade räckt till att bygga bron ut till Bergskär och bereda marken medan bygget hade kostat sju till åtta miljoner euro till.

Billigare så här

Men genom att i stället bygga ut Berny´s kan man få pengarna att räcka.

- Det blir något mellan 170 och 200 kvadratmeter tillbygge, inte mer. Men då är vi i alla fall uppe i 1 000 kvadratmeter totalt, säger Ralf Nygård.

- Sedan hänger det på att man lyckas göra ett intressant innehåll, påpekar Kenth Nedergård, verksamhetsledare för Kvarkens naturarv r.f.

Förhandlar under våren

- Och där är vi med på ett hörn och planerar för det just nu.

Ralf Nygård som äger Berny´s har signalerat att han kan sälja, men förhandlingarna pågår ännu med Havets hus AB. Förhoppningen är att kunna öppna portarna till jubileumsåret 2016.