Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stark utställning i Borgå gymnasium

Från 2015
Uppdaterad 21.01.2015 12:41.
Bildtext (Arkivbild)
Bild: STR / EPA

I Borgå uppmärksammar den lokala Israel-Finland-föreningen att det förflutit 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz i Polen befriades.

Det var den 27 januari som judarna befriades från sin fångenskap.

Utställningen i Borgå gymnasium heter "Inte någon barnlek". På 18 stora planscher kan utställningens besökare ta del av bilder från lägrena.

- Vi vill ge ett ansikte åt de 1,5 miljoner barn som förintades i koncentrationslägren under andra världskriget, säger Ulf Emeleus vid Israel-Finland-föreningen i Borgå. Många av barnen var tvungna att agera vuxna och till exempel ordna fram mat åt sina förädlrar i gettona. Det var ingen barnlek, säger Emeleus.

I utställningen finns bilder och berättelser från olika getton och koncentrationsläger. Man får se hur barnen hade det och man får också se deras leksaker. Det finns också ett brädspel på utställningen som fortfarande är vida känt - nämligen Monopolspelet - ett spel som enligt Emeleus kom till i lägret.

- Det spelet har ursprungligen konstruerats i koncentrationslägren av de vuxna, som ville se till att barnen skulle ha någon form av utbildning och lek de svåra förhållandena till trots, säger Emeleus.

Utställningen i Borgå gymnasium är öppen för allmänhten från och med onsdag till fredag samt måndag mellan klockan 9 och 15. På tisdag förflyttas utställningen till Borgå finska församlingshem. Där arrangeras också en minnesstund klockan 19.