Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavrov avvisar anklagelser om ryska styrkor i Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 21.01.2015 14:31.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Bildtext Sergej Lavrov i Moskva på onsdagen.
Bild: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov avvisar ukrainska anklagelser om att ryska styrkor har vällt in över gränsen kring staden Luhansk som kontrolleras av separatister.

Enligt Ukraina pågår det häftiga strider kring Luhansk efter att 800 ryska soldater trängde in i Ukraina och angrep två ukrainska vägspärrar.

Lavrov förnekade inte uppgifterna genast då han inledde en presskonferens i Moskva, men han sa senare att Ryssland har inga bevis på att det finns ryska styrkor i östra Ukraina.

Han tillbakavisade också uppgifter om att det har kommit stora mängder ryska vapen över gränsen under den senaste tiden.

Gränsavnsittet vid Luhansk kontrolleras av rebellerna och den ryska gränsbevakningen.

"Ryssland strävar efter eldupphör"

Lavrov försäkrade också att Ryssland strävar efter ett eldupphör då han träffar Ukrainas, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar i Berlin senare idag.

Separatisterna har enligt Lavrov lovat att dra sig tillbaka till en tidigare överenskommen frontlinje.

Den ryske utrikesministern försäkrade också att Ryssland inte vill ha ett nytt kallt krig, men han kritiserade president Barack Obamas tal till nationen inför den amerikanska kongressen i natt.

-Talet avspeglar USA:s tro på att landet är nummer ett och att Ryssland måste respektera det faktum, konstaterade Lavrov.

Diskussion om artikeln