Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Cyberkriminalitet blandat med jazz i världsklass

Från 2015
Bild från filmen Whiplash.
Bildtext Miles Teller och J.K. Simmons i Whiplash.
Bild: The Walt Disney Company Nordic

Hela sex filmer har premiär på biograferna runtom i landet i dag. Inhemsk komedi blandas med hyllade musikfilmer, animerad söthet och den kriminella cybervärlden.

Viikossa aikuiseksi

Drömmer du om att bli lite mer mindful? Kanske du vill finna dig själv och få inre frid? I filmen Viikossa aikuiseksi vill deltagarna på ett vuxenläger ungefär samma saker. Det spårar ändå snabbt ur när lägerledaren måste sticka iväg på en hundfödsel.

Det här verkar vara en typiskt, men rolig, finsk komedi. Jag tänker i alla fall se den.

Blackhat

I en allt mer datoriserad värld ökar cyberkriminaliteten. I Michael Manns nya film får en långtidsdömd hacker i uppdrag att hjälpa till att fånga en internationell cyberliga. Det känns creepy och som något som faktiskt skulle kunna hända. Eller kanske redan händer utan att vi vet om det?

Turist - Force majeure

Svenska Ruben Östlunds film Turist har redan vunnit flera filmpriser och är nominerad till många priser i Guldbaggegalan. Många har sett fram emot den här filmen en lång tid, och visst är den värd sin väntan.

En familj semestrar i de franska alperna och när en lavin till synes tänker begrava dem tar pappan till flykten. Istället för att stanna kvar och försöka rädda sin familj. När lavinen sedan visar sig vara ett falskt alarm blir det lite dålig stämning inom familjen.

Läs mer om filmen här.

Big hero 6

I Disneys senaste animation möter vi en pojke och hans uppblåsbara robot. De har förstås ett uppdrag: att rädda världen. Animationen är gjord av samma typer som ligger bakom bland andra Frozen och Röjar-Ralf. Figurerna bygger på en Marvel-serie med samma namn som filmen.

Whiplash

I den prisade filmen Whiplash spelar J.K. Simmons en närmast galen jazzinstruktör som pressar sina studenter till det yttersta - för att de ska bli bäst. Whiplash premiärvisades i Finland under Kärlek & Anarki-festivalen.