Bland ametister och opaler i Karleby
På Karleby naturhistoriska museum trängs jaspis och agater med ilsket gul svavel, giftig asbest och jade i olika nyanser av grönt. Av världens ungefär 4000 olika mineral finns fler än 1400 utställda i Karleby.
Samlingen är Viljo Nissinens (1914-2000) livsverk. Han jobbade som bokförare, men hans stora passion var mineral. Han hämtade hem eller lät geologer skicka stenar åt honom i synnerhet på 1980- och 1990-talen.
Utgångspunkten för honom var mineralens skönhet.
- Det är en otroligt vacker samling, man kan komma och se den bara för utseendets skull, men också av intresse. Här finns ju det mesta, säger geolog Heidi Laxström på Geologiska forskningscentralen, GTK.
Mineraler från hela världen
I samlingen finns mineraler i alla möjliga former och färger, från världens alla hörn. Pyrit, eller svavelkis ser ut som guldfärgade kuber.
- Skolbarnen brukar tro att de är slipade, men de förekommer helt naturligt så där, säger amanuens Paula Hyttinen.
Svavlet från Sicilien är gult och har karbonater som ser ut som ett vitt pulver ovanpå det gula. Malakiten från Zaire är nästan ilsket grön. Rodokrosit från Argentina består av rosa kristaller i olika lager.
Agater och ametister är olika former av kvarts som kan få väldigt stora kristallformer. Ametister gömmer sig inuti en viss bergart.
- Det är först när du öppnar den som du kan få en trevlig överraskning, säger Laxström.
Flera sällsynta mineral
Krokidolit, eller blå asbest, är ett mineral som är väldigt farligt. Dess pyttesmå fibrer kan komma in i lungorna och orsaka cancer.
Därför förvarar Kieppi sin blå asbest i en skild ask. Just det här mineralet har gett upphov till ett av samlingens mest ovanliga mineral - tigerögat.
Under miljoner år i olika tryck och temperatur har krokidoliten omvandlats till ett annat mineral, kvarts. Lite blå färg har blivit kvar i ett gulaktigt stycke, därav namnet tigeröga.
En grå sten med rosa "pulver" på är kobaltomenit. Det är så ovanligt att en del har tyckt att det hör hemma på något universitet.
En del mineral är värdefulla eftersom de finns så långt nere i jorden att de sällan kommer upp. Andra, som till exempel opalen, är värdefulla för att de är så populära att de fyndigheter man känner till i tex Australien börjar ta slut.
Mohs hårdhetsskala
Det är hårdheten som är skillnaden mellan en ädelsten och ett mineral. Diamanten är hårdast och har nummer 10 på Mohs hårdhetsskala. Kvarts har sju, gips och talk är de mjukaste.
Ädelstenar kan bli till genom flera olika sorts processer. Det handlar om magmatiska (via vulkanutbrott), sedimentära (genom utfällningar i vattenlösningar) och metamorfa processer.
I metamorfa processer omvandlas mineral under hög temperatur och högt tryck. På olika håll i världen kan mineralen se lite olika ut beroende på till exempel vilka grundämnen som färgar dem.
I Finland har man hittat kring 670 olika mineral. Alla de 4000 mineral som finns i världen har en egen speciell inre kristallstruktur.
De kan delas in i sju kristallssystem; kubiska, tetragonala, rombiska, trigonala, hexagonala, monoklina och triklina.