Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk Pegidaledare hoppar av

Från 2015

I Tyskland har Pegidachefen Lutz Bachmann meddelat att han avgår. Åklagare utreder nu om vissa av hans skriverier kan klassas som hets mot folkgrupp. Samtidigt samlades i går kväll tusentals demonstranter för en ny demonstration i staden Leipzig.

Bakom demonstrationen står den här gången Legida, Pegidas systerorganisation i Leipzig. Demonstrationen samlade ändå betydligt färre deltagare än vad arrangörerna hade räknat med. Tyska medier rapporterar om ungefär 15 000 demonstranter, när arrangörerna själva hade räknat med närmare 40 000.

Leipzig är i alla fall en stad i något av ett undantagstillstånd. Legidas demonstration har nämligen också fått tusentals mänskor att dra ut på gatorna i protest mot rörelsen. I samband med demonstrationerna har det också förekommit skadegörelse vid järnvägsstationen i Leipzig. Delar av tågtrafiken till och från staden stod under kvällen tidvis still.

Vid järnvägssationen har det också kommit till bråk mellan anhängare av Legida och motdemonstranter. Flera poliser har enligt tyska medier skadats i sammandrabbningarna.

Konflikt mellan Pegida och Legida

Samtidigt tar ändå Pegidarörelsen, med hemvist i Dresden, avstånd från rörelsen i Leipzig. I ett pressmeddelande säger man att Legida inte har ställt sig bakom det papper, som listar Pegidas exakta krav. Det här skadar enligt Pegidas taleskvinna Kathrin Oertel hela rörelsen.

Men också inom Pegida är det turbulent. Pegidachefen Lutz Bachmann meddelade under kvällen att han avgår. Orsaken till avhoppet var hans skriverier på Facebook, där han gick till angrepp mot utlänningar, flyktingar och asylsökande. På en bild poserar han också som Adolf Hitler. Åklagaren utreder nu om Bachmann har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.