Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina hoppas på nytt räddningspaket av IMF

Från 2015
Uppdaterad 22.01.2015 09:25.
Bild: EPA/STEPHEN JAFFE/IMF

Ukraina hoppas på ett nytt ekonomiskt räddningspaket av Internationella Valutafonden IMF för att rädda sin nedkörda ekonomi. Landet vill också omförhandla sina skulder med internationella långivare

IMFs chef Christine Lagarde säger att Ukraina vill ha ett nytt, mer omfattande stödpaket som skulle ersätta det nuvarande stödet från IMF.

Ukraina lade fram sin begäran då Lagarde träffade Ukrainas president Petro Porosjenko vid det världsekonomiska forumet i Davos i onsdags.

-President Porosjenko infomerade mig idag om att myndigheter i Ukraina har begärt ett flerårigt arrangemang med fonden för att ersätta det nuvarande arrangemanget, säger Lagarde i ett uttalande från IMF.

Lagarde tillägger att IMFs styrelse ska ta upp frågan inom kort.

IMF beviljade i fjol 14 miljarder euro i stöd åt Ukraina som en del av ett 23 miljarder stort räddningspaket.

Enligt IMF är det möjligt att Ukraina snart behöver ytterligare 13 miljarder euro i stöd för att vända om ekonomin som krympte med 7,5 procent år 2104.

Landets valutaresever mer än halverades på grund av militära utgifter och försök att stöda den ukrainska valutan hryvnjan. Ekonomin väntas krympa ytterligare med minst 5 procent i år.

Diskussion om artikeln