Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kari Hagfors: "Svåra saker sopas under mattan"

Från 2015
Uppdaterad 22.01.2015 12:00.
Kari Hagfors
Bildtext Kari Hagfors möter nu på motstånd inom sitt eget parti.
Bild: Yle/Sune Bergström

Det kokar inom Samlingspartiet i Lovisa. Fullmäktigeledamoten Kari Hagfors blev petad från sin post som andra viceordförande då man på onsdag kväll valde nya krafter till posterna.

- Det var ganska överraskande att det gick så här, eftersom det lokala Samlingspartiet hade föreslagit mig för posten, säger Hagfors.

I fullmäktigegruppen tog man inte notis om förslaget utan kom i stället med motförslag.

Elias Erämaja - som under fullmäktigemötet valdes till andra viceordförande för fullmäktige - hade enligt Hagfors lovat understöda honom för viceordförandeposten.

Avvikande möte

Hagfors menar att mötet annars också var ganska avvikande, eftersom hans partikamrater Camilla Antas och Nina Pere två gånger bad om paus.

Under den första pausen gick de ut ur salen för att diskutera med Elias Erämaja. Efter det kom Erämaja in och sade till Hagfors att han fortfarande understöder honom.

När det blev tid för en andra paus fick Hagfors nog och meddelade att han inte längre ställer upp om ordförandevalen går till på det sättet.

Konflikterna hållit på länge

Konflikterna inom Samlingspartiet i Lovisa har enligt uppgift börjat redan förra sommaren. Efter det har man inom partiet försökt reda upp bland oenigheterna - dock utan större framgång.

- Allt började redan under ett fullmäktigemöte i juni, där vi bland annat behandlade förtroendet för ledningen av Lovisa stads vattenaffärsverk. Ett förslag att inte bevilja förtroende för vattenaffärsverket väckte upprörda känslor, säger Hagfors.

Fullmäktige beslöt ändå att bevilja ansvarfrihet men krävde att stadsstyrelsen skulle utreda organisationen och verksamhetsförutsättningarna för vattenaffärsverket på förslag av SFP:s fullmäktigegrupp.

Tillägget godkändes med rösterna 57 för och en emot. Kari Hagfors anmälde avvikande åsikt till beslutet i protokollet.

Fortsätter enligt samma linje

- I Lovisa får man tydligen inte ta upp svåra saker till behandling utan man bör helst sopa dem under mattan. Skurken är inte den som gör fel, utan den som tar upp ärendet till behandling och försöker reda ut problemen, säger Hagfors till Yle Nyheter Östnyland.

Kari Hagfors sitter nu med i fullmäktige som enbart ordinarie medlem. Han är också revisionsnämndens viceordförande.

- Arbetet fortsätter nu enligt mitt motto: jämlikhet, öppenhet och god förvaltning. Det hållar jag fortfarande fast vid och fortsätter med andra ord att arbeta för invånarnas bästa. Jag kommer också i framtiden att ta upp oegentligheter till behandling, säger Hagfors.