Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa en av de livskraftigaste städerna

Från 2015
Uppdaterad 22.01.2015 13:08.
Huset "Baletti" är inflyttningsklart hösten 2015.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vasa är en av de livskraftigaste städerna i Finland. Enligt en ny utredning kommer Vasa på en fjärde plats efter huvudstadsregionen och Tammerfors.

Vasa är den enda staden som placerar sig bland de fem bästa i undersökningen både vad gäller livskraft och förmåga att anpassa sig till förändring.

Utvecklingsdirektör Stefan Råback på Vasek tror att Vasas förmåga till anpassning kommer från att det finns en fungerande dialog mellan olika aktörer.

- Då talar jag om högskolor, näringsliv och kommuner. Vi känner varandra och har många plattformar där vi möts och enas om åtgärder som stärker konkurrenskraften, säger Råback.

Karleby och Seinäjoki också i topp

Jämfört med storstäderna är de österbottniska städerna bra på att anpassa sig, visar utredningen. I den rankingen kommer Seinäjoki på första plats, följt av Vasa på andra plats efter Seinäjoki. Karleby kommer på tredje plats. De tre städerna lämnar huvudstadsregionen, Tammerfors och Åbo långt bakom sig.

Enligt forskaren Timo Aro som gjort utredningen är det koncentrationen av företag inom energibranschen som ligger bakom Vasas framgång.

För att fortsätta gå framåt krävs gäller det att satsa vidare på både logistik, forskning och exportindustrin.

- Visst, vi har energiklustret men också många andra näringsgrenar som jobbar med export. Vi jobbar hårt med att ytterligare öka exporten, säger Råback.

Längst nere på listan ligger bland annat det före detta teknologicentret Salo som fortfarande återhämtar sig efter Nokias ras. Staden uppges ha blivit av med åtminstone 6 000 jobb på bara några år.

Aro har undersökt Finlands 26 största städer mellan åren 2005 och 2013. I jämförelsen ingick bland annat sysselsättning, innovation och dragninskraft.

Läs också:
Vasa klarar sig bra - här är Yle Pohjanmaas nyhet
Karleby bättrar sig snabbt - här är Yle Keskipohjanmaas artikel