Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många döda i bussbombning i Donetsk

Från 2015
Uppdaterad 22.01.2015 19:00.
Yle Nyheter TV-nytt: Många döda i bussbombning i Donetsk - Spela upp på Arenan

Flera människor har dödats när en hållplats för trådbussar träffades av granateld. Samtidigt har den ukrainska armén gett sig i striden om den symboliskt viktiga flygplatsen i Donetsk.

Attacken inträffade under morgonrusningen i de södra delarna av den separatistkontrollerade staden Donetsk i östra Ukraina.

De lokala myndigheterna uppger att åtminstone sju personer dödades medan separatistkällor talar om över tio döda. Enligt ögonvittnen finns dödsoffren inne i trådbussen, på hållplatsen och i en bil.

Donetsk i östra Ukraina

Många av offren var pendlare som var påväg till sina arbeten. Tv-kanalen Rossiya 24 visar grymma bilder på en söndersprängd trådbuss.

Alla beskyller varandra

Attacken kommer dagen efter att Rysslands, Ukrainas, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar uppmanade till omedelbart eldupphör efter ett möte i Berlin. Organisationen för säkerhet och samarbete i europa, OSCE, beräknar att över 5000 människor har dödats i konflikten.

De proryska separatisterna och den ukrainska militären beskyller varandra för attacken. Premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att separatisterna utförde attacken men att det i slutändan är Ryssland som bär ansvaret.

Ryssland ställer sig å sin sida på separatisternas sida och beskyller den ukrainska armén. Det ryska utrikesministeriet kallar attacken för ett brott mot mänskligheten.

Kiev har de senaste dagarna uppgett att 9 000 ryska soldater har tagit sig över gränsen och anslutit sig till separatisterna. De här uppgifterna tillbakavisas av Ryssland.

Armén ger upp flygplats

Strider vid Donetsk flygfält på sommaren.
Bildtext Flygplatsen är så gott som sönderskjuten.
Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Den ukrainska militären has samtidigt meddelat att den drar tillbaka sina styrkor från den nya terminalen på flygplatsen i Donetsk. Striderna vid flygplatsen har pågått i flera månader. De senaste dagarna har de intensifierats.

Enligt den ukrainska militären har sex soldater dödats i striderna där under det senaste dygnet. Militären har därför gett upp försöken att kontrollera hela flygplatsen.

- Vi fortsätter att kontrollera den södra delen av flygplatsen. Vi lämnade den nya terminalen eftersom den är helt sönderskjuten så det finns helt enkelt ingenstans att gömma sig där, säger Vladislav Seleznjov som är talesman för Ukrainas försvarsmakt.

Den sönderskjutna flygplatsen anses ha marginell strategisk betydelse men den har ett högt symbolvärde. Att armén nu har dragit tillbaka sina styrkor från huvudterminalen ses därför som en stor prestigeförlust.