Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Blir doldisen Halla-ahos kronprins?

Från 2015
Uppdaterad 06.02.2015 13:12.
Nuutti Hyttinen, Jussi Halla-aho
Bildtext Nuutti Hyttinen, Jussi Halla-aho
Bild: Sannfinländarna,Yle, Kollage:Yle

Sannfinländarnas valkrets i Helsingfors är besviken över att röstmagneten Jussi Hallo-aho inte kandiderar i riksdagsvalet. Nu försöker man istället lyfta ett av partiets yngre löften. Halla-ahos favoritkandidat Nuutti Hyttinen har liknande profil som han.

Kretsens valchef Teemu Suominen medger att det finns en risk för att många låter bli att gå till valbåset när Halla-ahos väljer att fokusera på politiken i Europaparlamentet och inte ställer upp i vårens riksdagsval. Halla-aho fick över 15 000 röster i senaste riksdagsvalet.

Det är helt ok att vi tar emot arbetskraftsinvandrare, men vi ska bara ta emot flyktingar och asylsökande som på riktigt är förföljda, till exempel kristna i muslimska länder.

- Men i så fall beror det inte enbart på Halla-ahos bortfall. Våra anhängare representerar en rätt stor andel av soffliggarna i Helsingfors. Vi har inga motsvarande kandidater, men flera lovande kandidater som betonar samma frågor, säger Suominen.

Jussi Halla-aho omnämner kretsordföranden Nuutti Hyttinen som sin favorikandidat. Hyttinen är den som tagit över efter Halla-aho i Helsingforsfullmäktige.

Aktiv på Hommaforum

Halla-ahos framtidshopp Nuutti Hyttinen är 32 år gammal och har efter sin examen från finska handelshögskolan arbetat som konsult och projektchef inom ekonomiförvaltningen.

- Hyttinen har en liknande profil som Jussi Halla-aho. Han är något yngre, akademiskt utbildad i juridik och ekonomi, har en liknande tankevärld och skriver på Hommaforum, säger Suominen som ändå inte går så långt som att kalla Hyttinen för Halla-ahos kronprins.

- Men beröringspunkterna är många.

"Jag är hedrad"

Nuutti Hyttinen är hedrad över Halla-ahos förtroende.

- Halla-aho är den person i fullmäktigegruppen som jag oftast delar åsikt med. Jag tror själv att jag är personen som kan föra Halla-ahos åsikter vidare, säger Hyttinen.

Som viktiga frågor listar han invandringspolitik, industri- och skattepolitik. På Hyttinens Facebook-profil kan man se att han håller med Halla-aho i många invandringskritiska frågor. Han gillar också den rasistiska Facebook-gruppen Suomi, kiitos turvapaikasta ja vapaan liikkuvuuden rosvoilumahdollisuudesta (ungefär: Finland, tack för asylen och möjligheten till röveri genom fri rörlighet).

- Det är helt ok att vi tar emot arbetskraftsinvandrare, men vi ska bara ta emot flyktingar och asylsökande som på riktigt är förföljda, till exempel kristna i muslimska länder, säger Hyttinen.

Valchefen Teemu Suominen tror inte på spådomarna om att Vänsterförbundet och Socialdemokraterna kommer att sno de röster som brukar tillfalla Halla-aho.

- Enligt undersökningarna är det väldigt få väljare som byter mellan Vänsterförbundet och Sannfinländarna. Och förlorar vi väljare till SDP får vi säkert ungefär lika många tillbaka, tror Suominen.

Läs också:
Halla-aho ställer inte upp i riksdagsvalet