Chlumska bestiger berg på jobbet
För en månad sedan uppfyllde Renata Chlumska en dröm som hon har jobbat för i 15 år. Hon blev första svenska att klara av Seven Summits. Hon har alltså bestigit de högsta bergstopparna i varje världsdel.
På torsdagen var hon i Jakobstad för att föreläsa för bland andra skolelever om hur man uppnår sina mål och drömmar.
- Jag började 1999, jag var den första svenskan och tjeckiskan att bestiga Mount Everest. Sen kom andra expeditioner emellan, så det var verkligen skönt att kunna uppfylla den här drömmen efter så många år, säger Chlumska.
Vilken bergstopp var mest utmanande?
- Man kanske kunde tro att det är den sista, Mount Vinson på Antarktis, eftersom det är den jag färskast i minnet. Men självklart var ändå Mount Everest den största utmaningen. Höjden, kylan, den tunna luften, den nyckfulla vädret, att man behöver så lång tid på berget och inte minst det ekonomiska gör att det äventyret var mest utmanande.
Ja, hur finansierar du dina äventyr?
- Man kan säga att mina expeditioner är en sorts investering. Jag satsar delvis eget kapital och delvis har jag samarbetspartners. Ibland har jag tagit lån för att kunna åka i väg och bara hållit tummarna att det ska gå bra. Sen gäller det att förvalta det som kommer ut ur dem. Det kan vara till exempel föreläsningar, dokumentärer, bilder och krönikor.
Har du någon gång under ett äventyr funderat - varför i helskotta gör jag det här?
- Ja, det finns dagar när det är kallt och jag är trött och hungrig som jag ibland frågar mig själv är det värt det. Till exempel när jag gjorde en lång expedition 2005-06 i USA, då var jag ute i 439 dagar och förflyttade mig 18 400 km av egen kraft. Precis som alla andra har jag dåliga dagar på jobbet, men det gäller att försöka ta sig ur det, förbi det och vidare. Jag vill ju uppnå målet.
Inom de närmaste åren är det tänkt att Renata Chlumska ska åka ut i rymden med Virgin Galactics rymdfärja. Efter höstens olycka, där rymdfärjan kraschade, är det oklart exakt när det blir.
- Jag har kvar min biljett som jag har haft i snart fem år och kommer att åka bara det nya planet är klart. Fördelen med mitt jobb är att bergstopparna inte kommer att försvinna och det lär inte rymden göra heller.
Du har inte blivit avskräckt på grund av olyckan?
- Nej, det här är ju verkligen rocket science, spjutspetsteknologi. Utvecklingen går framåt och hur fruktansvärt det än är med olyckor så får man räkna med att det kan hända. Man lär sig av misstag. Vi gör saker varje dag som ansågs vara väldigt farliga för 100 år sedan.
Hur går ditt arbete ihop med din mammaroll?
- Det är klart att jag är rädd att det ska hända något, men jag är nog mera rädd att det ska hända mina barn något. När jag är ut på mina expeditioner är jag otroligt försiktig och förberett mig väl för att minimera de risker som finns. Jag kan vara betydligt mer orolig för att köra hem sent en kväll efter en föreläsning i Sverige. Olyckan kan vara framme, oavsett var man är och vad man gör.
På tal om förberedelser, du har försökt jobba bort din åksjuka inför rymdresan. Hur har det gått?
- Det har gått bra. För bara ett halvår sen kunde jag för första gången sitta och jobba på snabbtåget mellan Malmö och Stockholm. Det har inte gått tidgare.
Vad kommer du att säga till barnen och ungdomarna som du ska föreläsa för?
- Jag kommer att säga att allting går. Det handlar om att vilja, våga och bestämma sig så kan man uppfylla alla drömmar. Men det är ingen som gör det åt en och det är hårt arbete som gäller.
